Implementarea regulii generale anti-abuz
14.11.2023

Serviciul Fiscal de Stat anunță inițierea proiectului ordinului, prin care urmează a fi aprobat regulamentul de implementare a regulii generale anti-abuz. Amintim, aceasta a fost inclusă în Codul fiscal (art.1891) prin Legea nr.356/2022  și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, fiind aplicată în cadrul controlului fiscal.

 

Noile prevederi stabilesc că, autoritatea fiscală, în scopul determinării obligațiilor fiscale ale contribuabilului, nu va lua în considerare sau va recalifica o tranzacție/acțiune sau o serie de tranzacții/acțiuni care, având în vedere toate faptele și circumstanțele relevante, reflectă o altă situație sau conținut economic decât cel pretins de contribuabil, fiind întreprinse cu scopul obținerii unui avantaj fiscal1, și care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • depășesc 15% din cifra de afaceri aferente perioadei fiscale în care au avut loc;
  • valoarea totală a tuturor tranzacțiilor/acțiunilor, fără TVA, pe parcursul perioadei fiscale în care au avut loc, este egală sau mai mare de 5 mil. lei.

 

Regulamentul prenotat va fi aprobat prin ordinal Ministerului Finanțelor.

__________________________________________________________________________________

1 Avantajul fiscal include oricare dintre următoarele circumstanțe:

a) restituirea impozitului, taxei, contribuției sociale și/sau altor plăți la bugetul public național;

b) diminuarea sau eschivarea de la declarare a impozitului, taxei, contribuției sociale și/sau altor plăți la bugetul public național;

c) aplicarea unei cote reduse de impozitare sau scutirea de la impozitare.