Impozitul pe venit și restituirea TVA. Ce modificări sunt propuse la Regulamentele în vigoare
14.11.2023

Ministerul Finanțelor inițiază promovarea proiectului hotârării Executivului cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului pentru implementarea politicii bugetar-fiscale. Documentul a fost examinat pe data de 13 noiembrie în cadrul șrdinței secretarilor de stat și vine atât cu modificări de ordin tehnic, cât și cu precizările și completările necesare pentru implementarea prevederilor Legii nr.212/2022, care vor fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2024.

 

Menționăm, proiectul conține propuneri de intervenții în partu hotărâri aprobate anterior de Cabinetul de miniștri, precum și de abrogare a HG nr. 1144/2005 cu privire la aprobarea Concepţiei sistemului de administrare a riscurilor în Serviciul Vamal.

 

Astfel, noi prevederi vor fi incluse în:

  • Regulamentul privind restituirea taxei pe valoarea adăugată, aprobat prin HG nr.93/2013;
  • Regulamentul cu privire la reţinerea impozitului pe venit din salariu şi din alte plăţi efectuate de către patron în folosul angajatului, precum și din plățile achitate în folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător pentru serviciile prestate și/sau efectuarea de lucrări, aprobat prin HG nr. 697/2014;
  • HG nr.693/2018 cu privire la determinarea obligaţiilor fiscale aferente impozitului pe venit;
  • HG nr. 998/2003 privind activitatea serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriei.

 

Proiectul modificărilor poate fi examinat aici, iar pe parcursul promovării documentului publicația noastră va prezenta detalii ce țin de fiecare act normativ aparte.