Deblocarea procesului de licențiere a operatorilor din stângă a Nistrului pe piața energetică
15.11.2023

Pentru licențierea activităților din sectoarele energetice, agenții economici din regiunea transnistreană vor depune la autoritatea emitentă extrasul din Registrul de stat privind înscrierea provizorie, eliberat de Agenția Servicii Publice, o cerere de modelul stabilit la care anexează după caz dovezile privind dotarea tehnică necesară desfășurării activității licențiate și dispunerea de personal calificat. Valabilitatea licențelor pentru activitățile din sectoarele energetice se eliberează pe un termen de 6 luni cu posibilitatea primirii unei noi licențe la expirarea termenului de valabilitate a celei precedente.

 

Prevederea poate fi inclusă în Hotărârea Guvernului nr.815/2005 și va reglementa obţinerea actelor permisive pentru activităţile de trafic de mărfuri şi/sau genurile de activitate ce constituie obiectul activităţii de import/export sau de furnizare a reţelelor şi/sau serviciilor de comunicaţii electronice de către agenţii economici din regiunea transnistreană. Proiectul a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 13 noiembrie.

 

Instituirea procedurii speciale de eliberare a licențelor în sectoarele energetice este propusă de Ministerul Energiei de comun cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și are drept scop aplicarea unui mecanism provizoriu de licențiere a agenților economici din Transnistria. Acesta va permite, până la identificarea și aprobarea mecanismelor necesare pentru asigurarea reglementării și controlului participanților la piețele energetice, deblocarea procesului de licențiere a operatorilor vizați din partea stângă a Nistrului, cu achitarea taxei pentru licență și posibilitatea obținerii unui nou act permisiv după expirarea termenului de valabilitate a celui precedent.

 

Prevederile vor fi puse în aplicare din data publicării hotărârii aprobate în MO.