PIB s-a diminuat cu 2,3%
16.11.2023

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) a publicat Raportul lunar privind evoluția social-economică a Republicii Moldova conform datelor disponibile la data de 30 octombrie 2023. Potrivit acestuia, Produsul Intern Brut (PIB), cel mai important indicator macroeconomic care indică starea economiei, în prima jumătate a anului s-a diminuat cu 2,3%, fiind puternic influențat de majorarea costurilor de producție în contextul scumpirii materiilor prime și a resurselor energetice și de perturbarea/ blocarea lanțurilor de aprovizionare.

 

Contribuția negativă asupra PIB a fost generată de:

  •  industria prelucrătoare (- 1,1 p.p.), VAB a căruia s-a diminuat cu 12%
  •  sectorul energetic (- 0,9 p.p.), care s-a diminuat cu 33%
  • industria extractivă (- 18%), generând un impact nul asupra PIB.

 

În descreștere este și cererea de consum de bunuri din partea populației, ceea ce a diminuat VAB în comerț intern cu ridicata și cu amănuntul cu 7,4% și a exercitat o contribuție de -1,4 p.p. la evoluția PIB. Micșorarea consumului a contribuit cu -4,9 p.p. la dinamica PIB, fiind explicată în mare măsură de reducerea consumului privat (-4,7%), factorii de bază fiinf creșterea galopantă a prețurilor, erodarea veniturilor disponibile ale populației și înrăutățirea condițiilor de creditare în contextul înăspririi politicii monetare din anul precedent.

 

Menținerea prețurilor înalte la materialele de construcții și limitările bugetare au condus la micșorarea cererii pentru serviciile de construcții. În rezultat, VAB creată de activitatea de construcții s-a diminuat cu 15,3% și a sustras 1 p.p. din evoluția PIB.

 

Activitatea investițională s-a diminuat. Cu o pondere de 20,5% în PIB, formarea brută de capital fix a influențat negativ PIB cu -0,8 p.p. Un impact substanțial a fost generat de investițiile în clădiri și construcții speciale, care s-au diminuat cu 5,8% și au contribuit cu -0,9 p.p. la PIB. Totodată, investițiile în mașini și utilaje, care au o importanță semnificativă pentru dezvoltarea sectorului real al economiei,  s-au majorat cu 1,5% în semestrul I/2023 și au influențat cu 0,1 p.p. evoluția PIB.

 

Cu toate acestea, unele activități economice au fost în creștere și au avut impact pozitiv asupra PIB în semestrul I/2023:

  • sectorul de prestare a serviciilor în domeniul sănătate și asistență socială (creștere cu 17% și 0,9 p.p. contribuție)
  • sectorul TIC (+10,2%, 0,7 p.p. contribuție)
  • învățământ (+9%, 0,5 p.p. contribuție)
  • HoReCa (+21%, 0,3 p.p. contribuție)
  • agricultură (+6,2%, 0,2 p.p. contribuție).

 

În lunile ianuarie-iunie exporturile au sporit cu 0,4%, preponderent din contul exportului de servicii, care sau majorat cu 8,9%, iar exportul de bunuri s-a diminuat cu 4,3%. Totodată, importurile s-au diminuat cu 3%, influențate atât de importurile de bunuri (-3,2%), cât și de servicii (-1,9%).