Îngrijitorii de copii vor continua activitatea pe baza patentei de întreprinzător
16.11.2023

Termenul de desfășurare a activității de îngrijitor calificat/îngrijitoare calificată de copii în baza patentei de întreprinzător va fi extins cu un an – de la 1 ianuarie 2024 până la 1 ianuarie 2025. Respectiva inițiativă legislative este înregistrată în Parlament și prevede operarea modificărilor în Legea nr.93/1998 și Legea nr.367/2022.

 

Astfel, persoanele care dețin patenta și prestează respectivul serviciu (pozițiile 2.52 – Servicii alternative de îngrijire a copilului – servicii de îngrijire individualizată a copilului și 2.53 – Servicii alternative de îngrijire a copilului – servicii de îngrijire a copilului de tip familial) vor avea posibilitatea să-și contiuie activitatea, având în vedere că la momentul de față prevederile legislative cu privire la activitatea independentă nu acoperă domeniul serviciilor alternative de îngrijire a copiilor și ne există un regim fiscal adaptat acestui domeniu.

 

Autorul documentului consideră că, până la 1 ianuarie 2025, urmează a fi elaborat un nou mecanism de reglementare a activității îngrijitorilor/ îngrijitoarelor pentru copii cu vârsta de 0-3 ani.

 

În cazul susținerii proiectului de către Parlament, actul normative va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.