Ce jurisdicții vor fi implicate în schimbul de informații privind conturile financiare
16.11.2023

Prin Ordinul nr.103 din 6 noiembrie 2023, publicat de Ministerul Finanțelor în MO și pus în aplicare din data publicării (16 noiembrie), sunt aprobate:

  • Lista jurisdicțiilor participante privind conturile financiare (de la care Serviciul Fiscal de Stat va recepționa informațiile care fac obiectul Acordului) și
  • Lista jurisdicțiilor care fac obiectul raportării (cărora SFS le va furniza respectivele informații).

 

Fiecare listă include aceleași 122 jurisdicții, cu care autoritatea fiscală va efectua schimbul de informații în baza Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare, ratificat de Republica Moldova prin Legea nr. 45/2022.

 

Reiterăm, schimbul automat de informații privind conturile financiare are drept scop transparentizarea fluxurilor de capital din străinătate, îmbunătățirea conformării fiscale atât la nivel național, cât și internațional, încurajarea declarării veniturilor de către contribuabili, precum și transparentizarea voluntară a operațiunilor și activelor. Listele vor fi periodic actualizate și publicate pe pagina oficială a Ministerului Finanțelor.

 

Recomandăm să examinați și articolul Raportarea informaţiei despre conturile financiare deschise în străinătate, publicat anterior în revista „Contabilitate și audit”. Acesta este accesibil doar abonaților noștri. Abonamentul potrivit pentru Dvs poate fi selectat aici la preț promotional, valabil doar până la 30 noiembrie.