Din 1 noiembrie se calculează penalități pentru restanțele angajatorilor din agricultură în BASS
20.11.2023

Pentru angajatorii din agricultură, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, majorarea de întârziere (penalitatea) pentru neplata în termenele stabilite a contribuțiilor de asigurări sociale calculate se aplică începând cu 1 noiembrie al anului de gestiune, reiterează Casa Naţională de Asigurări Sociale.

 

Respectiv, pentru acești angajatori care practică nu mai puțin de 95% din activitățile stipulate în grupele 01.1–01.6 din CAEM, la contribuţiile de asigurări sociale declarate, dar neachitate pentru lunile ianuarie – septembrie ale anului 2023, nu au fost calculate majorări de întârziere.

 

Astfel, începând cu 1 noiembrie şi până la data achitării restanțelor la contribuțiile declarate în perioada ianuarie – septembrie curent se vor calcula lunar majorări de întârziere. Totodată, se vor calcula penalităţi și în cazul în care contribuţiile de asigurări sociale declarate pentru perioadele octombrie – decembrie ale anului 2023 nu vor fi achitate în termenii stabiliţi, iar data calculării începe din ziua următoare ce urmează după expirarea termenului.

 

CNAS precizează că, termenul de declarare şi achitare a contribuţiilor de asigurări sociale expiră:

-          pentru luna octombrie – pe 27 noiembrie 2023;

-          pentru luna noiembrie – pe 26 decembrie 2023;

-          pentru luna decembrie – 25 ianuarie 2024.

 

Autoritatea recomandă tuturor plătitorilor de contribuţii la BASS să se conformeze prevederilor legislaţiei, asigurând declarea şi achitarea contribuţiilor în termenii stabiliţi de lege.