Subiecții impozitului pe avere vor primi avizele de plată
21.11.2023

Proprietarii bunurilor imobiliare cu destinaţie locativă, inclusiv a caselor de vacanţă (cu excepţia terenurilor), precum şi cotelor-părţi ale acestora, până la 10 decembrie vor primi avizele de plată pentru impozitul pe avere, termenul-limită de achitare a acestuia fiind stabilită data de 25 decembrie.

 

Amintim, obiecte ale impunerii sunt bunurile care întrunesc cumulativ valoarea estimată totală 2 mil. lei şi mai mult, precum și suprafaţa totală de 120 m2 şi mai mult. Deși suprafața imobilului rămâne neschimbată de la momentul introducerii impozitului pe avere (anul 2016), începând cu anul 2023 valoarea acestuia a fost majorată de la 1,5 mil. lei până la 2 mil. lei.  

 

Calcularea impozitului se realizează de către Serviciul Fiscal de Stat și are la bază valoarea estimată a bunurilor, care este apreciată de către organele cadastrale teritoriale la situaţia din 1 noiembrie a anului de gestiune. Cota impozitului constituie 0,8%. Pentru neplata în termen a impozitului, contribuabilului i se va aplica o majorare de întârziere (penalitate), cuantumul căreia în anul 2023 constituie 0,074% pentru fiecare zi de întârziere.

 

Menționăm, impozitul pe avere și impozitul pe bunurile imobile sunt impozitite diferite, precum și modul de aplicare. Respectiv, onorarea obligaţiilor fiscale aferente impozitului pe bunurile imobile nu exclude obligația de achitare a impozitului pe avere. Tot aici precizăm că legislația în vigoare nu prevede facilități sau scutiri de plata acestui impozit.

 

Potrivit datelor publicate de autoritatea fiscală, în anul 2022 suma impozitului pe avere achitată de contribuabili în bugetul de stat a depășit 47,8 mil. lei, altele 8,4 mil. lei fiind plătite, cu depășirea termenului stabilit, deja în anul 2023.