Regimul fiscal al muncii prestate de elev în cadrul învățământului dual
21.11.2023

Regulamentul cu privire la reţinerea impozitului pe venit din salariu şi din alte plăţi efectuate de către angajator în folosul persoanelor fizice aferent muncii prestate (Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.697/2014 urmează a fi redenumit) face parte din proiectul cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului pentru implementarea politicii bugetar-fiscale și vine cu noi prevederi – de la ajustarea terminologiei până la precizarea subiectului și obiectului impunerii la sursa de plată.

 

Astfel, în calitate de subiecţi ai impunerii la sursa de plată (în condițiile stabilite de art. 88 din Codul fiscal) vor fi indicați și studenţii stagiari şi/sau elevii în cadrul învăţământului dual, în raport cu care entitățile au statut de angajator. În aceată situație obiect al impunerii va deveni remunerația lunară achitată în temeiul contractului de formare profesională în respectiva formă de învățământ, precum și facilitățile impozabile acordate elevului/studentului. Potrivit proiectului, scutirile la care au dreptul persoanele fizice rezidente vor fi acestei categorii de contribuabili inclusiv la locul exercitării formării profesionale prin învățământ dual, mecanismul de solicitare și aplicare a scutirilor fiind similar celui stabilit pentru salariați.

 

Totodată, pentru determinarea impozitului pe venit din toate sursele de venit impozabile, angajatorul/ unitatea în învățământ dual va îndeplini pentru fiecare student stagiar sau elev în cadrul învățământului dual fişa personală de evidenţă a veniturilor achitate sub formă de salariu şi a altor plăţi aferente muncii prestate (prime, facilități etc.).

 

Proiectul stabilește expres că fişa personală va fi completată anual, de la începutul fiecărui an fiscal, iar în cazul în care studentul stagiat/ elevul a început formarea profesională în învâțământ dual/ a fost angajat pe parcursul anului fiscal – de la data angajării sau inițierii formării profesionale.

 

Noile norme vor fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2024.

 

Menționăm, sub incidența prevederilor HG nr.697/2014 din 2 iunie 2023, ziua intrării în vigoare a HG nr.311/2023, cad și zilierii.