Gospodăria țărănească drept persoană juridică
22.11.2023

Agenția Servicii Publice va modifica din oficiu și gratuit statutul juridic al gospodăriilor țărănești (GȚ) în Registrul de stat al gospodăriilor țărănești, având în vedere propunerea de oferire GȚ a statutului de persoană juridică.

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, scopul acestuia fiind modificarea condițiilor de exercitare a activității de întreprinzător de către GȚ prin limitarea posibilității deținerii în proprietate și folosință de către acestea a suprafeței terenurilor și numărului de animale. Documentul va fi examinat astăzi, 22 noiembrie, în ședința Executivului.

 

Astfel, GȚ este definite drept o întreprindere, bazată pe proprietate privată asupra terenurilor și asupra altor bunuri, pe munca personală a membrilor unei familii (membri ai GȚ), având ca scop obținerea de venit din activitatea agricolă și poartă răspundere pentru obligațiile asumate cu întreg patrimoniul membrilor săi.

 

În sensul conservării acestei forme de organizare juridică drept o afacere de familie, GȚ nu va fi în drept să dețină mai mult de 150 ha de terenuri agricole, pe care vor fi cultivate anumite culturi (cerealiere – până la 40 ha, legume în camp deschis – până la 4 ha, nucifere – până la 10 ha etc.) și un anumit număr de capete de animale (până la 200 de capete de bovine, dar nu mai mult de 50 vaci mulgătoare; până la 250 de capete efectiv matcă de caprine/ovine; până la 350 familii de albine etc.).

 

În cazul în care GȚ nu îndeplinește condițiile prevăzute în proiect, aceasta este obligată să se conformeze până la data de 31 decembrie a anului în curs fie prin încetarea activității, fie prin reorganizeze în altă formă de activitate.

 

Proiectul a fost elaborat în rezultatul analizei suprafețelor terenurilor agricole declarate de către GȚ în cererile de acordare a subvențiilor, fiind s-a constatat că circa 8% dintre acestea dețin terenuri cu o suprafața mai mare de 150 ha, unele deținând terenuri ce depășesc 10 000 ha, ceea ce denotă că ele au depășit cadrul unei afaceri în care este utilizată munca membrilor unei familii și nu s-ar justifica o protecție deosebită din partea statului.

 

Cu detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului de lege.