Data emiterii timbrului de acciză/consum va corespunde anului fabricării produselor din tutun
23.11.2023

Regulamentul, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1427/2007, a fost adus în concordanță cu prevederile politicii bugetar-fiscale pe anul 2024, care stabilesc marcarea obligatorie cu timbru de acciză a carușelor pentru țigaretele electronice ce conțin lichid cu nicotină, inclusiv țigaretele electronice de unică folosință, flacoanele de umplere care conțin nicotină destinate cartușelor și țigaretelor electronice de la poziția tarifară 2402, produsele din tutun și produsele din plante pentru fumat de la pozițiile tarifare 240399900 și 2404. Totodată, stocul timbrelor de acciză destinate pentru aplicarea pe ambalajul exterior al respectivelor produse, care nu au fost utilizate/aplicate pentru anul destinat, vor fi restituite până la data de 30 aprilie a anului următor.

 

În ședința din 22 noiembrie Executivul a susținut intervențiile în Regulamentul prenotat, potrivit cărora anul fabricării produselor din tutun și a celor conexe, indicat pe ambalajul unitar al produselor, va corespunde anului pentru care a fost emis timbrul de acciză/timbrul de consum. Totodată, din lista actelor care urmează a fi prezentate de cumpărătorul timbrelor IP „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” va fi exclus documentul ce confirmă achitarea plății pentru procurarea timbrelor. Hotărârea nr.922 a fost publicată astăzi, 23 noiembrie, în MO și a intrat în vigoare, iar prevederile ce țin de data producerii respectivelor mărfuri și termenul procurării timbrelor vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2024.

 

Menționăm și faptul că Ministerul Finanțelor, în contextual celor menționate supra, a elaborat noul design al mărcii „Timbru de acciz/Timbru de consum”, care va fi aplicabil pentru produsele din tutun și produsele conexe începând cu 1 ianuarie 2024. Proiectul de modificare a Ordinului nr.91/2019 este propus pentru consultări publice.

 

Astfel, ordinul prenotat va fi suplinit cu anexa nr.3 (anexa nr.2 fiind abrogată), care va stabili cerințele tehnice ale designului mărcii timbrelor de acciz/timbrelor de consum. Similar timbrelor aplicare la momentul de față, dimensiunile și densitatea hârtiei speciale utilizate la tipărirea lor rămân aceleași, fiind propusă o altă gamă de culori, în funcție de proveniența produselor:

  • timbrul de consum pentru produsele din tutun și produsele conexe introduse pe teritoriul Republicii Moldova și destinate a fi consumate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale.
  • timbrul de acciză pentru produsele din tutun și produsele conexe de import pentru agenții economici din Republica Moldova;
  • timbrul de acciză pentru produsele din tutun și produsele conexe autohtone pentru agenții economici din Republica Moldova;