Noile prevederi ale Legii contabilității vor fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2025
23.11.2023

Începând cu 1 ianuarie 2025, entitatea-mamă de cel mai înalt rang nu prezintă informațiile privind impozitul pe venit dacă aceasta și entitățile afiliate desfășoară activitate economică exclusiv în Republica Moldova. Modificările operate în Legea contabilității și raportării financiare nr.287/2017 au fost publicate ieri, 22 noiembrie, în MO.

 

Totodată, în legea prenotată sunt incluse și noțiunile de entitate autonomă (care nu face parte dintr-un grup) și de entitate-mamă de cel mai înalt rang (care întocmește situații financiare consolidate ale celui mai mare grup de entități).

 

Potrivit documentului, unele întreprinderi și sucursale care pentru fiecare din ultimele două perioade de gestiune consecutive a obținut venituri din vânzări ce depășesc 15,75 mld. lei, vor prezenta informații privind impozitul pe profit, în raportul conducerii fiind inclus un capitol separat privind impozitul pe venit, care vor cuprinde: descrierea activităților principale ale entității; veniturile din vânzări; profitul (pierderea) până la impozitare; cheltuielile privind impozitul pe venit; impozitul pe venit achitat; profitul net (pierderea netă) a perioadei de gestiune; profitul nerepartizat (pierderea neacoperită) al anilor precedenți.

 

Totodată, raportul auditorului, concluzia auditorului privind obligația entității auditate vor conține recomandarea de a include în raportul conducerii, de a prezenta și publica informații privind impozitul pe venit pentru perioada de gestiune anterioară perioadei pentru care se efectuează auditul situațiilor financiare.

 

Suplimentar, modificările la Legea nr.271/2017 stabilesc că, din 9 decembrie 2023, auditorii vor fi obligați să aplice în cadrul misiunilor standarde internaționale de management al calităţii, emise de către Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Audit şi Asigurare, care se aplică pentru managementul calităţii la nivel de misiune, acceptate pentru a fi aplicate pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Documentul vine cu clauze de armonizare a legislației din domeniul contabilității și auditului, potrivit Acordul de Asociere RM-UE, în vederea continuării transpunerii Directivei 2013/34/UE și transpunerii Directivei (UE) 2021/2101 în ceea ce privește prezentarea de către anumite întreprinderi și sucursale de informații privind impozitul pe profit, care se vor regăsi în Legea contabilității și raportării financiare nr. 287/2017 și Legea privind auditul situaţiilor financiare nr. 271/2017.

 

Notă. Datele Biroului Național de Statistică denotă că, pentru perioada de gestiune 2022, doar o singură entitate a prezentat situații financiare în care sunt reflectare venituri obținute din vânzări ce depășesc 15,75 mld. lei.