Politicile statului în domeniul evaluării bunurilor imobile vor fi elaborate de ARFC
24.11.2023

Proiectul de lege ce prevede transferul competențelor de elaborare a politicilor în domeniul evaluării bunurilor imobile de la Ministerul Finanțelor către organul central de specialitate în domeniul cadastrului și evaluării bunurilor imobile este inclus pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului de astăzi, 24 noiembrie.

 

Astfel, este propusă noua redacție a art.279 alin. (8) din Codul fiscal, potrivit căreia organul central de specialitate în domeniul evaluării bunurilor imobile poate fi desemnat responsabil de elaborarea politicii statului în domeniul evaluării bunurilor imobile. Respectiv, se va dispune cert că competența în acest domeniile vizate este restituită Agenției Relații Funciare și Cadastru (ARFC).

 

Elaborarea proiectului actului normativ este impusă de necesitatea îmbunătățirii situației create, fiind asigurată delimitarea clară a funcțiilor de elaborare şi de promovare a politicilor de cele de implementare, prin fortificarea mecanismului de funcționare/ organizare a ARFC atât în domeniul cadastrului, cât și evaluării bunurilor imobile, care va contribui la soluționarea anumitor probleme, în care se intersectează sau se complementează competențele mai multor ministere și instituții publice, se spune în nota proiectului.

 

Totodată, proiectul vine cu intervenții în alte cinci legi1, care conțin reglementări ale activității ARFC.

_________________________________________

1 Legea nr. 1164/1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I și II ale Codului Fiscal

Legea cadastrului bunurilor imobile nr. 1543/1998

 Legea nr. 989/2002 cu privire la activitatea de evaluare

Legea nr. 150/2017 cu privire la Registrul obiectivelor de infrastructură tehnico-edilitară

Legea nr. 151/2017 cu privire la sistemul de adrese.