Cuantumul ajutorului de minimis va spori din 1 ianuarie 2024
27.11.2023

Prevederile Legii nr. 139/2012 cu privire la ajutorul de stat nu se vor aplica produselor agricole stabilite în anexa nr.1 la Acordul privind agricultura, ratificat prin Legea nr. 218/2001 pentru aderarea Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului, stabilește proiectul de lege aprobat în lectura II de Parlament pe data de 24 noiembrie. Documentul a fost elaborat de Consiliul Concurenței și vine cu noi noțiuni și definiții în Legea nr.139/2012, cum ar fi costurile eligibile, data acordării și plății ajutorului de stat, stabilește condițiile ce urmează a fi respectate de furnizorii ajutorului de minimis etc.

 

Proiectul vizează și ajustarea pragului ajutorului de minimis acordat de stat întreprinderilor la cel stabilit în UE, având în vedere că cuantumul stabilit la momentul de față în Republica Moldova (2 mil. lei) nu a fost adaptat situației economice a țării în ultimii 10 ani. Astfel, din 1 ianuarie 2024, valoarea ajutorului de minimis urmează a fi majorată și va constitui, pe o perioadă de 3 ani:

  • până la 5 mil. lei per beneficiar, indiferent de forma şi de obiectivul urmăritde entitate;
  • până la 10 mil. lei în cazul unei întreprinderi care prestează servicii de interes economic general, indiferent de forma acestuia;
  • pănă la 2,7 mil. lei pentru întreprinderile care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost.

 

Totodată, este revizuit și modul de recuperare a dobânzii în cazul ajutorului ilegal sau al ajutorului utilizat abuziv. Dacă la momentul de față recuperea în temeiul unei decizii de recuperare include dobânda calculată în funcţie de rata de bază (rotunjită până la următorul procent întreg), stabilită de Banca Naţională a Moldovei în luna noiembrie a anului de gestiune precedent, aplicată la operaţiunile de politică monetară pe termen scurt, majorată cu 5 puncte, după punerea în aplicare a noilor prevederi se va aplica rata de referința stabilită prin hotărârea Plenului Consiliul Concurenței în baza metodologiei aprobate de aceeași autoritate.

 

Alte prevederi ale documentului pot fi examinate aici.