Garanții de portofoliu: multiple credite sub o singură umbrelă
27.11.2023

Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) din gestiunea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a lansat pe data de 27 octombrie, cu sprijinul Băncii Mondiale, un nou mecanism de garantare a creditelor – garanții de portofoliu – care oferă mai multe beneficii atât instituțiilor financiare, cât și beneficiarilor de credite, comunică ODA.

 

Implementarea garanțiilor de portofolii și capitalizarea suplimentară a Fondului de Garantare a Creditelor cu 187 mil. lei va dubla capacitatea de garantare a ODA, va spori accesul la finanțare pentru încă cel puțin 900 de întreprinderi, contribuind în mod direct la dezvoltarea economică a țării și la creșterea veniturilor în Bugetul Public Național.  Lansarea noului mecanism de garantare a avut loc în cadrul evenimentului „Acces la finanțare prin garanții de portofoliu – evoluție și inovații”.

 

În cadrul evenimentului, ODA a prezentat noul mecanism de garantare a portofoliilor de credite – o inițiativă inovatoare pentru sistemul financiar autohton, dezvoltată cu suportul Băncii Mondiale prin intermediul Proiectului de competitivitate a întreprinderilor micro, mici și mijlocii. 

 

„Noul mecanism de garantare a portofoliilor de credite este o inițiativă inovatoare pentru Republica Moldova și benefică atât pentru sistemul financiar autohton, cât și pentru beneficiarii de credite. Rezultatul așteptat ca urmare a implementării acestui mecanism constă în garantarea unui portofoliu de credite în valoare de aproximativ 2 mld. lei. Acest lucru va facilita accesul la finanțare pentru cel puțin 900 de întreprinderi și ar menține/crea cel puțin 3 000 de locuri de muncă. Avantajul garanțiilor de portofoliu constă în capacitatea lor de a acoperi multiple credite sub o singură umbrelă, oferind astfel o mai mare flexibilitate și eficiență atât pentru instituțiile financiare, cât și pentru întreprinderi, iar procesul de finanțare devine mai facil și mai rapid”, a menționat directorul ODA, Dumitru Pîntea.

 

Dorel Noroc, președintele Asociației Băncilor din Moldova a menționat că parteneriatul dintre sectorul financiar și instituțiile guvernamentale, inclusiv ODA, este orientat pentru a susține dezvoltarea economică. “Fondul de Garantare a Creditelor ne ajută să direcționăm peste 1 mld. lei anual din resursele financiare acumulate de sistemului bancar către IMM-uri, reușind, astfel, să punem în practică ideile de afaceri ale cetățenilor noștri, să creăm locuri de muncă și să contribuim la creșterea economiei naționale”.

 

În cadrul discuțiilor a fost făcută o retrospectivă a activității FGC și aportul acestuia la partajarea riscului de credit prin emiterea de garanții financiare pentru creditele solicitate de antreprenori. Oaspeții de onoare și experții naționali și internaționali din România, Germania și Polonia și-au împărtășit experiența în domeniul administrării mecanismelor de garantare a creditelor și a portofoliilor de credite, tendințele internaționale privind creditarea responsabilă și durabilă etc.

 

Fondul de Garantare a Creditelor, cu o experiență de 30 ani, a trecut prin mai multe transformări și reorganizări, eficiența și importanța acestuia fiind cu adevărat recunoscută abia începând cu anul 2020, atunci când Banca Națională a Moldovei a acceptat garanțiile financiare individuale, emise de Fond, drept diminuatoare a riscului de credit.

 

Pe parcursul activității Fondului, a fost facilitată deja acordarea a circa 1900 de credite, însumând o valoare cumulativă de peste 3,8 mld. lei. Aceste credite au fost asigurate cu garanții financiare individuale în valoare totală de cca 1,6 mld. lei, contribuind la mobilizarea directă în economie a unui capital de aproximativ 4,6 mld. lei.

 

Detalii suplimentare despre activitatea FGC găsiți aici.