Salariul minim pe țară va spori cu 25%
27.11.2023

Începând cu 1 ianuarie 2024, salariul minim pe țară va fi stabilit în cuantum de 5000 lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore (în mediu pe lună), ceea ce reprezintă 29,58 lei pe oră. Prevederea este inclusă în proiectul hotărârii de Guvern, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și examinat astăzi, 27 noiembrie, în cadrul ședinței secretarilor de stat.

 

Potrivit notei proiectului, în urma consultărilor și discuțiilor între Guvern, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova, precum și potrivit propunerilor estimative ale Ministerului Finanțelor în ședința CNCNC din 10 noiembrie 2023, a fost susținută propunerea privind stabilirea cuantumului salariului minim pe țară în mărime de 5000 lei, începând cu 1 ianuarie 2024. Concomitent, cuantumul salariului minim a fost unificat, acesta fiind aplicat în același cuantum atât în sectorul bugetar, cât și în cel real.

 

Totodată, în cazul în care programul de muncă va fi, potrivit legii, mai mic de 40 de ore pe săptămână, salariul minim orar se calculează prin raportarea salariului minim lunar la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.

 

Amintim, salariul minim se stabilește și se reexaminează de Guvern, după consultarea partenerilor sociali, în funcție de rata medie anuală a inflației și rata de creștere a productivității muncii la nivel național. Necesitatea modificării cuantumului salariului minim se examinează de către Guvern, împreună cu patronatele şi sindicatele, cel puțin o dată pe an. În luna octombrie sindicaliștii menționau că, Directiva Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană prevede că salariul minim în fiecare țară trebuie să fie cel puțin 50% din salariul mediu. În cazul Republicii Moldova, referința de 50% din salariul mediu prognozat pentru anul 2023 constituie 11700 lei, respectiv, salariul minim ar urma a fi stabilit la nivel de 5850 lei lunar. Cu toate acestea, în rezultatul negocierilor părțile au acceptat majorarea cuantumului salariului minim pe țară cu 25% - de la 4000 lei în anul curent până la 5000 lei în anul 2024.