Parlamentul a ratificat Acordul privind colaborarea economică cu Portugalia
28.11.2023

Acordul dintre Republica Moldova și Republica Portugheză privind colaborarea economică, încheiat la Lisabona la 11 septembrie 2023, a fost ratificat în două lecturi de Parlament.  Documentul urmărește obiectivul de intensificare a relațiilor economice dintre părțile contractante, diversificarea relațiillor în industrie, tehnologia informației, comerț, transport, turism, energie etc.

 

Acordul va intra în vigoare la treizeci de zile de la data recepționării ultimei notificări, în formă scrisă, prin canale diplomatice, cu indeplinirea de către părți a procedurilor interne necesare intrării acestuia în vigoare.

 

Potrivit proiectului, părțile vor furniza agenților economici de pe teritoriu său informația ce vizează situația economică ale celor două state, vor contribui la organizarea vizitelor delegațiilor comerciale, asigurând conlucrarea între entitățile specializate și sectorul privat.

 

Totodată, urmează a fi instituită și o Comisie mixtă moldo-portugheză privind colaborarea comercial-economică. Aceasta urmează să determine domeniile de interes reciproc, elaborând recomandări pentru consolidarea relațiilor economice bilaterale.