Parcurile industriale. Tranziția la industria 4.0
30.11.2023

Suplimentar la infrastructura de producție (oficii administrative și hale industriale) și infrastructura tehnico-edilitară, pe teritoriul parcului industrial (PI) pot fi amplasate:

  • instituții financiare, obiecte de marketing și publicitate, obiecte de alimentație publică, necesare desfășurării activităților de bază ale rezidenților;
  • instituții de învățământ;
  • parcuri științifice și inovaționale, acceleratoare, laboratoare pentru dezvoltarea tehnologiilor inovatoare;
  • săli polivalente pentru conferințe științifice și alte evenimente;
  • zone verzi;
  • clădiri și structuri industriale, depozite, infrastructură logistică;
  • clădiri și structuri inginerești;
  • instalații de gestionare a deșeurilor (cu excepția depozitării deșeurilor).

 

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 182/2010 cu privire la parcurile industriale este propus pentru consultări publice de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.  Documentul prevede reformularea scopurilor principale ale parcurilor industriale și introducerea obiectivelor proprii parcurilor „eco-industriale”; reglementarea activității acestora în funcție de profil și genurile desfășurate de către rezidenți pe teritoriul acestora; revizuirea modului de administrare a parcurilor industriale create în baza bunurilor proprietate publică etc.

 

Documentul propune clasificarea PI în trei categorii, în funcție de activitățile rezidenților. Astfel, Tipul A ar putea fi atribuit PI, în cadrul cărora sunt desfășurate mai multe tipuri de activități economice, preponderent producție industrială și valorificare a cercetărilor științifice și/sau dezvoltărilor tehnologice. PI de Tipul B sunt parcurile specializate, unde sunt desfășurate doar una dintre activitățile economice permise pe teritoriul acestuia (tehnologiilor digitale, creative, informației și telecomunicațiilor etc.). Platformele Industriale Multifuncționale, unde pot fi desfășurate mai multe tipuri de activități economice, preponderent mică producție la nivel local, li se va atribui Tipul C.

 

Proiectul stabilește că, atribuirea categoriei pentru cele 10 parcuri existente la data de 1 ianuarie 2024, modificarea suprafeței, inclusiv prin crearea platformelor, precum și modificarea categoriei sau termenului de funcționare a se efectuează conform procedurii de obținere a titlului de parc industrial, prevăzută în Legea nr. 182/2010.

 

Scopul documentului este eficientizarea activității și administrării parcurilor industriale din Republica Moldova, precum și facilitarea tranziției către industria 4.0 și instituirea noilor parcuri industriale populate de întreprinderi cu potențial de creștere și inovare, se spune în nota proiectului.

 

Alte prevederi incluse în document pot fi consultate aici. Termenul-limită pentru înaintarea propunerilor și opiniilor expiră la 8 decembrie 2023.