Tariful pentru prestarea serviciilor de transportare a pasagerilor şi bagajelor în regim raional și interraional urmează a fi stabilit de către autoritățile administrației publice locale cu aplicarea metodologiei de calculare a tarifelor pentru aceste servicii, proiectul căreia este propus pentru consultări publice de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Documentul urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern.
Astfel, tarifele urmează să acopere cheltuielile și consumurile directe și indirecte legate de prestația serviciilor. În acest scop se propune de a include în tarif șase componente:
T1 - pentru recuperarea cheltuielilor fixe ale transportatorului auto pentru efectuarea rutei. Se va determina de operator prin politica de contabilitate pe anul tarifar. În consumurile şi cheltuielile totale pe ruta de transport de călători şi bagaje se includ consumurile directe, indirecte şi cheltuielile perioadei de gestiune.
T2 – acoperirea cheltuielilor salariale directe ale conducătorului auto. Se va determina având la bază cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul de calcul a tarifului stabilit conform hotărârii de Guvern la finele anului precedent.
T3 – fondul de dezvoltare (rentabilitatea cheltuielilor) a transportatorului auto. Va fi determinată anual, în funcție de valoarea fondului de dezvoltarea /investiție obținut din prestarea serviciilor conform rutei respective, stabilită conform ordinului conducătorului operatorului.
T4 – combustibilul utilizat pentru transportarea călătorilor auto. Componenta cu cel mai mare impact variabil. Se va ține cont de cantitatea de combustibil necesară pentru alimentarea mijlocului de transport pentru efectuarea rutei şi preţul de procurare a combustibilului.
T5 – dezvoltarea și mentenanța SIA „E-Bilet”. Include achiziția utilajului necesar dotării mijlocului de transport și cheltuielile de conexiune a rețelei mobile de date 4G, precum și cheltuelele de mentenață a SIA suportate de agentul transportator.
T6 – cheltuielile de autogară. Constituie echivalentul valorii cheltuelelor suportate pentru prestarea serviciilor de autogată de către operatori în regim interraional și raional.
Fiecare componentă va fi calculată în baza formulelor prezentate în proiect.
Potrivit metodologiei, pentru asigurarea echității privind costurile și cheltuielile aferente prestării serviciilor de transportarea a pasagerilor pe rute regulate sunt luate ca referință și constante specifice:
- timpul pentru efectuarea cursei și de stationare în stațiile /garile auto destinat îmbarcării și debarcării călătorilor, coraborat cu balanța timpului de muncă specifică în acest domeniu;
- asigurarea securității la trafic, fiind recomandată estimarea tarifelor la un parcurs mediu de până la 350 km pe zi;
- valoarea medie estimată a mijlocului de transport utilizată în determinarea tarifului este valoarea medie de piață de circa 600 mii lei;
- durata de funcționare a mijloacelor de transport, determinată conform Catalogului mijloacelor fixe.
Alte prevederi ale documentului pot fi consultate aici. Consultările publice se vor încheia pe data de 10 decembrie.