Noile prevederi ale Convenției privind evitarea dublei impuneri cu Olanda
12.12.2023

În cazul în care o persoană, alta decât o persoană fizică, este rezidentă a Republicii Moldova și a Regatului Tărilor de Jos (State Contractante) autoritățile competente ale ambelor state vor stabili, de comun acord, Statul Contractant în care acea persoană va fi considerată a fi resident în sensul Convenției de evitare a dublei impuneri. La bază vor fi puse locul conducerii sale efective, locul în care este încorporată sau constituită în alt mod și orice alți factori relevanți. Totodată, în lipsa unui asemenea accord persoana nu va avea dreptul la nicio deducere sau scutire de impozit prevăzută de Convenție decât în măsura și în modul convenite de către autoritățile competente ale părților acesteia.

 

Legea nr.356 pentru ratificarea Protocolului de modificare a Convenției dintre Republica Moldova și Regatul Țărilor de Jos pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și pe capital a intrat în vigoare, fiind publicată în MO din 7 decembrie 2023. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va notifica partea olandeză cu privire la ratificarea respectivului protocol.

 

Scopul protocolului prenotat este racordarea prevederilor Convenției la acțiunile din standardele minime BEPS („base erosion profit shifting”- „erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor”) în sensul măsurilor necesare pentru asigurarea facilitării schimbului de informații și asistenței în colectarea impozitelor.

 

Astfel, în Convenție sunt incluse:

  • prevederi cu rol antiabuz;
  • noțiunile de resident și reprezentanță permanentă;
  • condiționarea deținerii acțiunilor timp de 356 zile pentru impozitarea dividendelor la cota de 5%;
  • ajustarea prevederilor ce țin de schimbul de informații între autoritățile fiscale;
  • este inclus articolul „Dreptul de a beneficia de avantaje”, beneficiile fiind limitate în cazul în care se depistează că tranzacțiile persoanelor au fost efectuate doar pentru aplicarea facilităților oferite de Convenție.

 

Notă: Textul Convenției în vigoare la momentul de față poate fi consultat aici.