Camera Consultanților Fiscali: îmbinarea formei și conținutului
13.12.2023

Un eveniment extrem de important a avut loc astăzi, 13 decembrie, în Republica Moldova fiind lansată Camera Consultanților Fiscali (CCFRM). În continuare, conștientizând enorma provocare acceptată de cei cinci fondatori ai Camerei1, vom prezenta atmosfera generală a conferinței de lansare, în cadrul acesteia numărul membrilor deja fiind extins atât cu noi membri, cât și cu candidați la aderare.

 

În Republica Moldova există mulți experți în domeniul impozitelor și taxelor, contabili și juriști de valoare, însă puțini dintre aceștia examinează modul de formare și funcționare a sistemului fiscal, care reprezintă o îmbinare a domeniilor economic, financiar, juridic, contabil și cel de impozitare. Astfel, cererea de consultanță fiscală calificată este în continuă creștere, iar profesia de consultant fiscal încă nu este legiferată.

 

Respectiv, în scopul elaborării cadrului legal și normativ aferent, promovării profesiei, asigurării formării atât a consultanților fiscali, cât și sporirea gradului de pregătire al contabililor, disciplinarea acestora, oferirea consultațiilor pentru identificarea soluțiilor eficiente în funcție de necesitățile contribuabilului sunt doar unele aspecte ale activității preconizate de CCFRM. Important este și faptul că autoritățile naționale (Ministerul Finanțelor, Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal etc., care au delegat reprezentați la conferință), mediul academic, asociațiile de business, dar și agenții economici au exprimat susținerea deplină a inițiativei de creare a Camerei.

 

O altă provocare menționată în cadrul evenimentului este sporirea culturii fiscale, având în vedere că conformarea este un indice ce demonstrează respectul contribuabilului față de sine însăși. Astfel, CCFRM urmează să devină nu un prieten sau un oponent al actorilor ce interacționează în cadrul sistemului fiscal, ci un partener imparțial al acestora.

 

Totodată, Camera va asigura expertiza fiscală a actelor aprobate și, mai important, a proiectelor normelor ce vor fi elaborate ulterior. În opinia unor speakeri, opiniile formulate de CCFRM vor oferi o altă viziune a problemelor existente, ceea ce va permite excluderea incertitudinilor încă la etapa elaborării bazei legale ce ține de administrarea fiscală.

 

În cadrul conferinței a fost lansat și îndemnul de aderare la Cameră a tuturor foștilor fiscaliști, care din diferite motive și-au schimbat genul de activitate, însă experiența acumulată de aceștia poate fi valorificată în cadrul noii structuri.

 

Membrii Consiliului de administrare ales pentru trei ani sunt Sergiu Selivestru (Președintele Consiliului), Vera Lupu și Maia Budeci. Președinte al Camerei este Ilie Nevmerjițchi, iar membru de onoare a  CCFRM  - Veronica Sirețeanu.

 

Cu detalii suplimentare vom reveni în zilele următoare.

___________________________________________________

1 S.R.L. „Legal Audit” (reprezentant – Ilie Nevmerjițchi), „Meter Company” S.R.L. (Sergiu Selivestru), S.R.L. „Eurostudii” (Maia Budeci-Tverdohleb), S.R.L. „”Legal Finance” (Parascovia Nevmerjuțchi),  S.R.L. „1ASG Exper Company” (Vera Lupu).