Modul de evaluare a proiectelor de investiții capitale publice
15.12.2023

Pentru punerea în aplicare a prevederilor Regulamentul cu privire la proiectele de investiții capitale publice aprbat prin Hotărârea Guvernului nr.684/2022 (cu modificările din 16 noiembrie 2023), Ministerul Finanțelor a elaborat Instrucțiunea privind evaluarea proiectelor de investiții capitale publice. Ordinul nr. 104, emis de autoritate pe data de 22 noiembrie curent, este publicat în MO 13 decembrie și a intrat în vigoare. În continuare oferim prezentarea generală a documentului.

 

Aria de aplicare a Instrucțiunii sunt toate proiectele de investiții capitale publice (PICP) finanțate din bugetul de stat (inclusive din surse externe), fondurile de dezvoltare și din contribuțiile bugetului de stat la implementarea proiectelor din contul resurselor bugetelor locale.

 

Documentul stabilește modul de selectare a proiectelor spre finanțare, de examinare și stabilire a eligibilității acestora, precum și criteriile de evaluare. Instrucțiunea este fortificată prin exemple ce prezintă rezumatul unui asemenea proiect, scopul PICP, cadrul strategic, indicarea beneficiarilor, sursele posibile de finanțare etc.

 

Analiza economico-financiară include trei compartimente: studiul de caz, studiul financiar și analiza cost-beneficiu. De asemenea, este necesară evaluarea juridică, instituțională și de management a PICP, a impactului social și celui asupra mediului, dar și o analiză a riscurilor.

 

Instrucțiunea poate fi examinată în MO nr. 474-476 din 13 decembrie 2023.