Cine este responsabil de elaborarea politicii statului în domeniul activității de evaluare și reevaluare
15.12.2023

Legea nr. 349 pentru modificarea unor acte normative, ce prevede transferul competențelor de elaborare a politicilor în domeniul evaluării bunurilor imobile de la Ministerul Finanțelor către organul central de specialitate în domeniul cadastrului și evaluării bunurilor imobile, a intrat în vigoare la 13 decembrie 2023, data publicării acesteia în MO.

 

Potrivit noii redacții a art.279 alin. (8) din Codul fiscal, de elaborarea politicii statului în domeniul evaluării și reevaluării bunurilor imobile devine autoritatea administrativă centrală în domeniul cadastrului bunurilor imobile. Respectiv, competența în domeniile vizate este restituită Agenției Relații Funciare și Cadastru (ARFC).

 

Implenetarea modificării va asigura îmbunătățirea situației create, prin delimitarea clară a funcțiilor de elaborare şi de promovare a politicilor de cele de implementare a acestora, prin fortificarea mecanismului de funcționare/organizare a ARFC atât în domeniul cadastrului, cât și evaluării bunurilor imobile, care va contribui la soluționarea anumitor probleme, în care se intersectează sau se complementează competențele mai multor ministere și instituții publice.

 

Potrivit noilor prevederi ale Legii nr. 150/2017, Guvernul urmează să aprobe Metodologia de calculare a tarifelor și tarifele pentru serviciile de înregistrare și furnizare a datelor din Registrul obiectivelor de infrastructură tehnico-edilitară, prestate de către instituția abilitată cu funcții de implementare a politicii statului în domeniul cadastrului bunurilor imobile.