Bonul de plată nu va putea fi solicitat de persoanele ce practică activitate independentă
15.12.2023

Persoanele fizice care practică activitate independentă nu vor mai putea solicita eliberarea formularelor tipizate de documente primare cu regim special, inclusiv bonul de plată. Autoritatea fiscală a operat modificări în Ordinul nr. 13/2017, prevederile fiind puse în aplicare prin Ordinul SFS nr.460, publicat pe data de 14 decembrie 2023 în MO.

 

Amintim, Ministerul Finanțelor a modificat prin Ordinul nr.56/2023 prevederile Ordinului nr.2/2017, abrogând Indicațiile metodice privind particularitățile ținerii evidenței vânzărilor și procurărilor în scopuri fiscale de către persoanele fizice ce desfășoară activități indepentente (anexa nr.6 la OMF nr.2/2017), Borderoul de achiziție și Instrucțiunea de completare a acestuia (anexa nr.7 și nr.8), având în vedere modificarea condițiilor de evidență a vânzărilor și procurărilor în cazul activității independente și conectarea obligatorie la SIA MEV.

 

Totodată, a fost aprobat formularul tipizat „Avizul de plată a impozitului pe venit din activitatea independentă” (anexa nr.9), precum și actualizate:

  •  Cererea de înregistrare/încetare a activităţii şi de înregistrare/radiere din evidenţă a MCC pentru persoanele care desfăşoară activitate independentă (anexa nr.1 la ordinal prenotat)
  • Cerințele de înregistrare/încetare a activității independente și de înregistrare/radiere din evidență a MCC (anexa nr.2) și
  • formularul Confirmării privind luarea la evidența fiscală a persoanelor fizice care desfășoară activitate independentă (anexa nr.3).

 

Respectiv, SFS a adus în concordanță prevederile actelor normative.