Ghidul privind regimul fiscal al gospodăriilor țărănești
15.12.2023

Suprafaţa terenurilor şi mărimea altor bunuri, inclusiv arendate, ale gospodăriei ţărăneşti (de fermier) (în continuare – GȚ) trebuie să asigure utilizarea preponderentă în cadrul acesteia (mai mult de 50 la sută anual) a muncii personale a membrilor ei. În cazul în care nu comercializează preponderent propria producţie agricolă sau utilizează în cadrul activității mai puțin de 50% a muncii personale a membrilor ei, GȚ este obligată să asigure, în termen de 3 luni, astfel de condiţii sau să-şi înceteze activitatea în modul stabilit de legislaţie.

 

Dacă nu respectă aceste condiții, gospodăria ţărănească este lipsită de înlesnirile şi privilegiile prevăzute de Legea privind gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi de alte acte legislative.

 

Serviciul Fiscal de Stat a elaborat Ghidul privind regimul fiscal aferent gospodăriilor țărănești (de fermier). Documentul este publicat pe pagina oficială a autorității. Acesta precizează orice etapă de activitate a GȚ – de fondare și înregistrare, de ținere a evidenței contabile și prezentare a dărilor de seamă, de aplicare a regimului fiscal și a relațiilor de muncă în cadrul GȚ etc.

 

Ghidul poate fi consultat aici.

De asemenea, recomadăm să examinați și articolele publicate în revista „Contabilitate și audit:

Ce dare de seamă prezintă gospodăria ţărănească care a beneficiat de munca zilierilor

Declarăm impozitul pe venit al întreprinderii individuale înregistrate ca plătitor de TVA pe parcursul anului

Declaraţia UNIF 21: modificări recente.

 

Totodată, pentru simplificarea accesării actelor normative, prezentăm: