CNAS: asigurarea benevolă a stagiului de cotizare
18.12.2023

Cetățenii Republicii Moldova au oportunitatea asigurării benevole a stagiului de cotizare prin încheierea unui contract de asigurare cu Casa Națională de Asigurări Sociale, reiterează autoritatea. Asigurarea prin contract este o acțiune benevolă, iar perioada pentru care au fost plătite contribuții de asigurări sociale în baza acestuia constituie perioadă asigurată, care se include în stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă și a ajutorului de deces.

 

Prin contract pot fi asigurate atât lunile anului bugetar curent, cât și perioadele retroactive, cu începere din anul 1999 – pentru categoriile de persoane fizice neangajate sau care nu realizează un venit asigurat și, respectiv, cu începere din anul 2009 – pentru persoanele fizice proprietari sau arendași de terenuri agricole care prelucrează terenul în mod individual și care nu se regăsesc în situațiile prevăzute la art. 4 al Legii nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale.

 

Pentru asigurare pe bază de contract persoana fizică va adresa Casa teritorială de asigurări sociale din raza domiciliului.

 

Contractul se încheie după achitarea contribuției stabilite, care se confirmă prin bonul de plată eliberat de instituția financiar bancară de pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Cuantumul contribuţiilor de asigurări sociale pentru persoanele care încheie contract cu CNAS se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, în sumă fixă anuală, care se achită în mărime de nu mai puțin de 1/12 din suma respectivă, ceea ce presupune că contractul nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mică de o lună.

 

Astfel, contribuția de asigurări sociale de stat în sumă fixă anuală stabilită de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 constituie:

  • 14 700 lei pe an – pentru persoanele fizice neasigurate (care nu sunt menționate în anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale)
  • 3 744 lei pe an – pentru persoanele fizice proprietari sau arendași de terenuri agricole care prelucrează terenul în mod individual.

 

Perioadele retroactive se asigură cu tariful anului în care este încheiat contractual de asigurare, ceea ce presupune asigurarea perioadelor anterioare (ani, luni) cu tariful anului curent.

 

Începând cu 1 ianuarie 2024 pentru fiecare solicitare a persoanei de asigurarea benevolă a anumitor perioade, se va încheia un contract nou, cu respectarea procedurii de încheiere și evidență a contractelor stabilite de CNAS.