Modificările propuse în formele IPC21 și IRM19
18.12.2023

Categoriile utilizate la completarea Formei IRM19 vor fi completate cu patru coduri noi. Ministerul Finanțelor a propus pentru consultări publice proiectul de modificare a Ordinului nr. nr.94/2020 cu privire la aprobarea formularului tipizat (Forma IPC21) și a Ordinului nr. nr.126/2017 cu privire la aprobarea formularului tipizat (Forma IPC18).

 

Anterior publicația „Contabilitate și audit” a informat despre inițierea elaborării proiectului, iar astăzi prezentăm unele detalii ale acestuia.

 

Astfel, modificările propuse la OMF nr.94/2020 țin de noile prevederi ale art.901 alin. (38) din Codul fiscal, având în vedere că, începând cu 1 ianuarie 2024, Ministerul Finanțelor sau dealerii primari urmează să reţină un impozit în mărime de 6% din veniturile sub formă de dobânzi de la valorile mobiliare de stat obţinute de către persoanele fizice și nu 12% din creșterea de capital.

 

Totodată, la completarea Formei IRM19 se propune utilizarea codurilor noi pentru reflectarea relațiilor de muncă cu angajații ce adoptă sauiau în plasament în serviciul de tutelă/curatelă copii:

175 – Persoană care se află în concediu parţial plătit pentru perioada de încredinţare a copilului adoptabil  

176 – Рersoană care se află în concediu plătit în cazul adopţiei copilului sau luării în plasament în serviciul de tutelă/curatelă

177 – Рersoană care se află în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vârsta de 3 ani în legătură cu adopţia sau plasarea copilului în serviciul de tutelă/curatelă

178  – Рersoană care se află în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului cu vârsta mai mare de 3 ani adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă.

 

Alte prevederi ale proiectului pot fi consultate aici. Termenul-limită pentru propuneri și cometarii expiră pe data de 21 decembrie 2023.