Controlul activității rezidenților ZEL și ai Parcurilor Industriale în anul 2024
20.12.2023

Ministerul Dezvoltării  Economice și Digitalizării (MDED) a prezentat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 18 decembrie proiectele Planului controalelor asupra activității rezidenților zonelor economice libere și a Graficului controalelor de stat asupra  activității rezidenților parcurilor industriale pentru anul 2024.

 

Potrivit documentelor, în anul viitor vor avea loc verificări planificate la 30 rezidenți ce activează în șapte ZEL și la 8 entități din trei parcuri industriale.

 

Menționăm, Legea nr.440/2001 stabilește expres că, controale planificate a activității rezidenților ZEL sunt efectuate nu mai frecvent de o dată în decursul unui an calendaristic, de către toate organele de control concomitent. Pentru aceasta autoritățile cu funcție de control prezentă MDED, până la 1 noiembrie a fiecărui an, propuneri cu privire la controlul rezidenților zonelor libere în anul următor, care va prezenta Guvernului spre examinare și aprobare planul controalelor rezidenților pentru anul următor.

 

Amintim, la 8 august 2023 au intrat în vigoare modificările operate în legea prenotată prin Legea nr. 163/2023, potrivit căreia condițiile expuse anterior nu se extind asupra controalelor efectuate pe teritoriul ZEL de Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal și de organele de urmărire penală.

 

Cu referire la efectuarea verificării activității rezidenților parcurilor industruale precizăm că, Legea nr. 182/2010 prevede optimizarea controalelor de stat asupra activităţii acestora prin efectuarea controalelor planificate conform graficului anual aprobat prin hotărâre de Guvern, precum și a controalelor inopinate, efectuate cu notificarea MDED conform legislaţiei în vigoare.