Perioada de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli poate fi extinsă
21.12.2023

Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, care a fost aprobat prin Legea nr. 337/2022 și a fost implementat pentru perioadele fiscale aprilie 2022 – iunie 2023, ar putea fi extins. În Parlament este înregistrată inițiativa legislativă, prin care este propusă aplicarea prevederilor Programului până în luna iunie 2024. Potrivit estimărilor preliminare, costul măsurii ar constitui 285 mil. lei, suma fiind alocată din surse bugetare.

 

În argumentarea proiectului autorul menționează că, costul inputurilor pentru anul agricol 2023 au înregistrat o creștere substanțială. Astfel, în cazul motorinei creșterile au fost de circa 200%, a fertilizanților – 200-300%, iar inflanța generată de creștera prețurilor la resursele energetice a condus și la o creștere a costurilor forței de muncă cu 20%. Totodată, odată cu creșterea volumului de cereale provenite din Ucraina are loc o scădere a prețurilor la principalele produse cerealiere, fapt care afectează direct capacitatea de plată a agricultorilor în sensul pregătirii pentru noul sezon agricol. La moment sunt constatate multiple situații în care agricultorii au intrat în incapacitate de plată din cauza prețurilor scăzute la produsele agricole.

 

În cazul în care proiectul va fi susținut de legislativ în redacția propusă, actul normativ va intra în vigoare din data publicării acestuia în MO.

 

Amintim, Regulamentul privind rambursarea TVA pentru producătorii agricoli a fost aprobat prin Ordinul Minnisterului Finanțelor nr.3/2023 și poate fi consultat aici.