Instrucțiunea privind evidența contribuabililor este modificată
22.12.2023

Serviciul Fiscal de Stat a publicat în MO astăzi, 22 decembrie, Ordinul nr. 476 din 15 decembrie 2023, prin care au fost aprobate modificările la Ordinul nr.352/2017.

 

Noile reglementări ale Instrucțiunea privind evidența contribuabililor vizează obligaţiile contribuabililor și ale autorității fiscale în cazul deschiderii, modificării sau închiderii conturilor bancare și/sau conturilor de plată, este extinsă definiția de cont bancar şi/sau cont de plăţi, fiind completată cu conturile deschise la societăţile emitente de monedă electronică şi/sau la furnizorii de servicii poştale; oferă formularul prin care contribuabilul va prezenta Informația privind deschiderea/închiderea conturilor bancare în străinătate etc.

 

Totodată, ordinul prenotat este suplinit cu încă o anexă – Confirmarea privind înregistrarea/ anularea înregistrării conturilor bancare deschise în străinătate, care va fi eliberată contribuabilului de către subdiviziunea SFS care va înregistra/anula înregistrarea din evidenţa fiscală a conturilor bancare.  

 

Având în vedere modificarea reglementărilor ce țin de înregistrarea și evidența gospodăriilor țărănești (de fermier) (în continuare – GȚ) și a persoanelor ce desfășoară activități independente, Serviciul Fiscal de Stat a ajustat modul de evidență a acestor categorii de contribuabili, fiind stabilite:

  • anularea atribuirii de SFS a codului fiscal GȚ;
  • eliminarea fișei de înregistrare din procedura de luare în evidență fiscal a GȚ;
  • excluderea prevederii că GȚ se înregistrează de către organele administrației publice locale;
  • anularea obligației persoanei împuternicite din cadrul primăriei să completeze fişa de înregistrare a GȚ și să o transmită SFS etc.

 

Documentul a intrat în vigoare la data publicării.