Veniturile nerezidenților: confirmarea achitării impozitului pe venit
27.12.2023

Modificările la Ordinul nr. 50/2017 privind aprobarea unor formulare-tip ce atestă rezidența și impozitul pe venit achitat de către nerezidenții Republicii Moldova au intrat în vigoare. Acestea au fost aprobate prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 117, care este publicat în MO din 22 decembrie 2023.

 

Noile prevederi aduc în concordanță cerințele stabilite în ordin cu normele statuate în Codul fiscal și facilitează obținerea de către contribuabili a certificatului de rezidență și a certificatului privind atestarea veniturilor.

 

Astfel, documentele indicate supra pot fi solicitate electronic, solicitarea fiind semnată cu semnătură electronică simplă sau cu semnătură electronică avansată necalificată, după efectele sale solicitarea fiind asimilată cu documentul analogic depus pe suport de hârtie, semnat cu semnătură olografă. Totodată, este oferită posibilitatea de depunere/ridicare a cererilor și a certificatelor necesare prin intermediul unui reprezentant.

 

Este stabilită și expedierea destinatarului (prin poştă cu scrisoare recomandată, cu aviz de primire sau prin orice alt mijloc ce asigură confirmarea primirii (telegramă, fax, e-mail etc.)) a actelor emise de Serviciul Fiscal de Stat, de rând cu înmânarea lor personal destinatarului sau reprezentantului acestuia.

 

Sunt revizuite și anexele la Ordinul nr.50/2017, unele dintre acestea fiind redenumite:

  • Forma 2-DTA17:  Cerere pentru eliberarea certificatului privind atestarea impozitului pe venit achitat/reținut în Republica Moldova din veniturile nerezidentului
  • Forma 3-DTA17: Certificat privind atestarea impozitului pe venit achitat/reținut în Republica Moldova din veniturile nerezidentului
  • Forma 4-DTA17: Certificat privind atestarea impozitului pe venit achitat/reținut în Republica Moldova din veniturile obținute de către persoanele fizice cetățeni sau apatrizi care au obținut statut de resident al Republicii Moldova.

 

Recomandăm să examinați și articolele publicate anterior în revista „Contabilitate și audit”:

Impozitarea veniturilor nerezidenţilor din prestarea serviciilor: comentarii şi exemple

Documentarea şi impozitarea tranzacţiilor privind luarea în locaţiune a unui bun imobil de la nerezident, aflat pe teritoriul Republicii Moldova

Venitul obţinut din moştenire în cazul persoanelor fizice nerezidente nu se impozitează

Reţinem sau nu impozitul pe venit din plăţile efectuate unui nerezident pentru serviciile hoteliere

Impozităm şi declarăm dividendele achitate persoanei fizice care pe parcursul anului obţine statutul de rezident.