HoReCa revine la cota TVA în mărime de 8%
29.12.2023

Ținând cont de faptul că, perioada stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, declarată prin Hotărârea Parlamentului nr. 361/2023, expiră pe data de 30 decembrie curent, atenționăm agenții economici din doneniul HoReCa asupra faptului modificării cotei TVA aplicate.

 

Amintim, prin Legea nr.76/2021, prin derogare de la prevederile art. 96 din Codul fiscal, pe perioada stării de urgență a fost atabilită cota TVA în mărime de 6% la produsele alimentare şi/sau la băuturi, cu excepţia producţiei alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoţite de serviciile conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităţilor care se atribuie la secţiunea I a CAEM, de asemenea la serviciile de cazare, indiferent de categoria de confort, în hotel, hotel-apartament, motel, vilă turistică, bungalou, pensiune turistică, pensiune agroturistică, camping, sat de vacanţă sau tabără de vacanţă, care se atribuie la secţiunea I a CAEM.

 

Astfel, începând cu 31 decembrie 2023, agenții economici menționați supra urmează să aplice cota TVA în mărime de 8%. Aceștia vor ajusta echipamentele de casă și control la cota stabilită la liniuțele 8 și 9 lit. b) art.96 din Codul fiscal.