Reglementările pentru „Depozitarul public al situațiilor financiare” au intrat în vigoare
29.12.2023

Prevederile Regulamentului privind organizarea și funcționarea Sistemului informațional „Depozitarul public al situațiilor financiare” (DPSF) au intrat în vigoare pe data de 28 decembrie 2023, Hotărârea Guvernului nr. 980/2023 prin care a fost aprobat documentul fiind publicată în MO.

 

Scopul implementării Regulamentului este colectarea, prelucrarea, stocarea, analiza și publicarea situațiilor financiare, a raportului conducerii și a raportului auditorului, cu asigurarea protecției și securității datelor din DPSF, ca parte componentă a resurselor informaționale de stat, fapt stabilit și de Legea nr. 287/2017.

 

Reiterăm și obiectivele DPSF:

  • integrarea datelor din situațiile financiare primite din sursele oficiale, utilizând un format comun, bazat pe standardul de reprezentare și schimb de date financiare – XBRL;
  • asigurarea accesului public la situațiile financiare ale unităților de drept din Republica Moldova;
  • furnizarea datelor din situațiile financiare prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect),
  • accesul rapid, garantat la date, în funcție de rolurile și atribuțiile utilizatorilor autorizați ;
  • standardizarea datelor, a mesajelor și a acțiunilor entităților cu acces autorizat la DPSF;
  • reducerea costurilor operaționale, sporirea calității mijloacelor de comunicare și reducerea timpului de răspuns pentru obținerea informațiilor necesare;
  • asigurarea scalabilității prin implementarea unor soluții informatice configurabile, permițând actualizări ulterioare și integrări cu sisteme informaționale externe.

 

Proprietar al DPSF este statul, posesor – Biroul Național de Statistică, administrator tehnic – IP „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, iar furnizori de date – entități publice care furnizează date privind situațiile financiare colectate de la entități și stocate în sistemele informaționale deținute (Ministerul Finanțelor, SFS, ASP, BNS).

 

Datele din DPSF vor fi disponibile pentru două categorii de utilizatori:

– interni – angajații din cadrul BNS care vor utiliza funcționalitățile DPSF în scopul și obiectivele stabilite de Regulament;

  • externi – orice persoană fizică sau juridică care accesează datele din situațiile financiare prin intermediul serviciilor electronice furnizate de DPSF.