Cuantumul penalităților în anul 2024
02.01.2024

Deoarece conformarea contribuabililor rămâne una dintre prioritățile autorității fiscale, necesitatea achitării impozitelor și taxelor în termenii stabiliți și în volum deplin va asigura evitarea cheltuielilor suplimentare suportate de agenții economici sub formă penalități. În continuare vom reitera unele prevederi ale legislației fiscale.

 

Majorarea de întârziere reprezintă o parte din obligaţia fiscală şi se percepe în modul stabilit pentru impunerea fiscală, iar aplicarea de către Serviciul Fiscal de Stat sau alt organ abilitat majorării de întîrziere este obligatorie, independent de forma de constrângere.

 

Pentru neplata impozitului, taxei în termenul şi în bugetul stabilite conform legislaţiei fiscale se plăteşte o majorare de întîrziere pentru fiecare zi de întîrziere a plăţii lor, pentru perioada care începe după scadenţa impozitului, taxei şi care se încheie în ziua plăţii lor efective inclusiv. Cuantumul majorării de întîrziere se determină anual în funcţie de rata de bază (rotunjită pînă la următorul procent întreg), stabilită de Banca Naţională a Moldovei în luna noiembrie a anului precedent anului fiscal de gestiune, aplicată la operaţiunile de politică monetară pe termen scurt, majorată cu 5 puncte, împărţită la numărul de zile ale anului şi aproximată conform regulilor matematice până la 4 semne după virgulă, stabilește Codul fiscal (art.228).

 

Având în vedere că, la 7 noiembrie 2023, Comitetul Executiv al BNM a aprobat rata de bază la nivel de 4,75%, cuantumul majorării de întârziere, calculat cu aplicarea formulei prezentate supra, în anul 2024 va constitui 0,0273% per fiecare zi de întârziere a plăților. Amintim, în anul 2023 penalitatea constituia 0,0740% per zi.

 

Pentru neplata în termen a impozitului şi a taxei înscrise de organul cu atribuţii de administrare fiscală în contul personal al contribuabilului, majorarea de întîrziere se calculează fără a fi emisă vreo decizie. 

 

Totodată, Ordinul IFPS nr.400/2014 prevede că:

  • majorarea de întîrziere (penalitatea) se calculează pentru perioada, care începe după scadența plății de bază și care se încheie în ziua plății ei efective inclusiv;
  • Scadența reprezintă termenul de stingere a obligației fiscale, astfel încît calcularea majorării de întîrziere (penalității) derulează din ziua imediat următoare termenului de stingere a obligației fiscale.
  •  dacă ultima zi a perioadei este una de odihnă, se va considera o ultimă zi prima zi lucrătoare care urmează după ziua de odihnă. În cazul prezentării dărilor de seamă în format electronic, ultima zi se consideră ziua deplină, a avut loc transferarea termenului de plată, se transferă respectiv și data derulării calculării penalității;
  • în cazul în care derularea calculării majorării de întîrziere (penalității) revine pentru o zi de odihnă, transferarea datei de calculare a majorării de întîrziere nu se efectuează.

 

Suplimentar precizăm că, potrivit legilor bugetare pe anul 2024, se calcumează penalitate în cuantum de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere a plăților:

 

  • contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la bugetul asigurărilor sociale de stat. Calcularea majorărilor de întârziere se efectuează de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS);
  • primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală;
  • impozitului unic de către rezidenţii Parcurilor IT;
  • sumelor datorate de plătitori la Fondul viei și vinului.