Stingerea datoriei vamale, a majorărilor de întârziere (penalităților), a amenzilor și contravalorii mărfurilor prin compensare se efectuează prin trecerea în contul restanței a sumei plătite în plus și/sau a sumei care, conform legislației fiscal și vamale, urmează a fi rambursată, sau a sumelor transferate în mod eronat la componentele bugetului public național.
Prevederea este inclusă în Regulamentul aprobat de Ministerul Finanțelor prin Ordinul nr.118/2023, care a fost publicat în MO din 30 decembrie 2023 (nr.523-526) și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Documentul a fost elaborat în vederea implementării prevederilor Codului Vamal, care de asemenea este pus în aplicare din 1 ianuariе, și stabilește că datoria vamală poate fi stinsă prin compensare, la inițiativa organului vamal (fără acordul debitorului) și/sau la cererea debitorului, prin trecerea în contul datoriei a sumelor plătite și înregistrate la contul drepturilor de import sau de export ori la contul de garanții, după caz. Modul și procedura de stingere prin compensare se stabilesc de Ministerul Finanțelor (art.125, alin.(21)).
Conform procedurii de stingere a plăților enumerate anterior, trecerea sumelor depuse la contul altor plăți administrate de Serviciul Vamal (SV) din cadrul diferitor clasificații economice, precum și a sumelor transferate eronat la componentele BPN, obligatoriu se va depune o cerere la Aparatul central al SV. Aceasta poate fi depusă atât de subdiviziunea SV, cât și de persoana care solicită stingerea datoriei.