Indemnizația de incapacitate temporară de muncă se calculează indiferent de stagiul de cotizare
03.01.2024

Indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă, plătită din mijloacele angajatorului, a liber-profesionistului ce practică activitate în sectorul justiției se stabilește indiferent de durata stagiului de cotizare.

 

La 1 ianuarie 2024 au intrat în vigoare modificările la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, operate prin Legea nr. 241/2023. Prevederea citată supra redă conținutul noului alineat (52), cu care a fost completat art.6 al Legii 289/2004. Astfel, nu mai este necesară prezentarea angajatorului a actelor justificative ce confirmă stagiului de cotizare pentru stabilirea indemnizaţiei.

 

Respectiv, începând cu anul curent, primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă vor fi achitate din mijloacele angajatorului, indiferent de durata stagiului de cotizare al angajatului.

 

Până la 1 ianuarie de această prestație puteau beneficia persoanele asigurate care, în cazul unui stagiu total de cotizare de până la 3 ani, confirmau un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat sau datei naşterii copilului în cazul riscului asigurat creşterea copilului.

 

Totodată, din 1 ianuarie rămâne în vigoare prevederea de confirmare a stagiului de cotizare de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat sau datei naşterii copilului/datei emiterii dispoziției de încredințare a copilului adoptabil/datei încuviințării adopției ori emiterii dispoziției de plasament al copilului în serviciu de tutelă/ curatelă în cazul riscului asigurat creşterea copilului.

 

Ca și în perioadele precedente, prestația urmează a fi achitată de angajator pentru primele cinci zile de incapacitate de muncă a angajatului, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic în cazul mai multor perioade, iar începând cu a şasea zi calendaristică indemnizaţia se plăteşte din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat. Tot din BASS, începînd cu prima zi după expirarea celor 15 zile cumulative plătite din mijloacele  angajatorului, se va achita respectiva prestație și în cazul  mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă.