Cinci sectoare cu risc sporit de neconformare fiscală
04.01.2024

În urma analizei scorului mediu de risc înregistrat de contribuabili corespunzător sectoarelor economiei naționale și veniturilor din impozite și taxe raportate la PIB, precum și a rezultatelor acțiunilor de administrare fiscală aplicate pe parcursul anilor 2022-2023, Serviciul Fiscal de Stat a evaluat cu nivel ridicat de risc de neconformare fiscală și, respectiv, a stabilit ca prioritare pentru monitorizare pe parcursul anului 2024 cinci sectoare ale economiei:

  • Comerțul cu ridicata și amănuntul a mărfurilor, produselor și materialelor
  • Industria prelucrătoare
  • Asistență stomatologică
  • Transport și depozitare
  • Construcția.

 

Autoritatea fiscală a publicat Programul de conformare a contribuabililor pentru anul 2024, oferind și rezultatele realizate în cadrul Programului aprobat pentru perioada precedentă.

 

Potrivit documentului, sunt stabilite 17 riscuri cu prioritate înaltă care, fiind evaluate în raport cu contribuabilul, vor determina tratamentul de conformare aplicat față de acesta. SFS va asigura:

  • solicitarea de completare a chestionarului agentului economic. Acesta va fi remis prin intermediul poștei electronice a contribuabilului și cuprinde întrebări aferente activității contribuabililor privind persoanele cu funcții de răspundere, genurile de activitate practicate, subdiviziunile disponibile etc.;  
  • efectuarea vizitelor fiscale. În cadrul acestora ontribuabilul va fi familiarizat cu principalele prevederi ale legislației. Reprezintă un instrument consultativ în scopul preîntâmpinării și prevenirii posibilelor încălcări ale legislației fiscale.  
  • efectuarea controlului fiscal. Este aplicat în cazurile în care riscurile evaluate sunt de o semnificație sporită, iar reducerea/ excluderea acestora nu este posibilă prin aplicarea tratamentelor de conformare voluntară;   
  • instituirea postului fiscal. Se instituie în cazul stabilirii riscurilor de neconformare, diminuarea acestora fiind posibilă doar prin monitorizarea activității agentului economic. 

 

Totodată, autoritatea fiscală și în anul curent va monitoriza activitatea caselor de schimb valutar la efectuarea decontărilor în numerar; modul de conformare a persoanelor fizice-cetățeni în cazul transmiterii în locațiune a bunurilor imobiliare; veniturile obținute de persoanele fizice din jocurile de noroc și din serviciile prestate nerezidenților; combaterea fenomennului muncii ne(sub)declarate etc.

 

Alte prevederi ale documentului pot fi consultate aici.