Serviciul Fiscal de Stat participă activ la realizarea planului de venituri aferent bugetului public național, inclusiv prin întreprinderea acțiunilor în scopul recuperării pe deplin și în termen restrâns a restanțelor și a altor plăți neachitate în termen la buget, deservirea contribuabililor fiind bazată pe operativitate, respect, transparență, acuratețea consultațiilor și accesul facil la informație, comunică autoritatea fiscală.
În anul 2022, din totalul veniturilor acumulate la BPN, suma încasată în scopul stingerii obligațiilor fiscale ale contribuabililor restanțieri constituie 2,6 mld. lei, inclusiv prin măsuri de executare silită – 1,7 mld. lei, cât și prin acțiuni preliminare – 916 mil. lei. Din suma totală, circa 596 mil. lei reprezintă suma încasată în scopul stingerii obligațiilor fiscale ale contribuabililor mari restanțieri.
Pe parcursul primelor 3 luni ale anului 2023, suma încasată în scopul stingerii obligațiilor fiscale constituie 728,5 mil. lei, inclusiv prin acțiuni de executare silită – 462,5 mil. lei și prin acțiuni preliminare – 266,0 mil. lei, ceea ce este cu 30% mai mult față de perioada similară a anului precedent (168,1 mil. lei).
De asemenea, în anul 2022 de către SFS au fost recepționate 30 mandate de executare cu suma creanței în mărime de 11,5 mil. lei, dintre care 15 mandate au fost executate integral în sumă de 7,6 mil. lei și parțial 2 mandate în sumă de 100,5 mii lei. În trimestrul I al anului 2023 au fost recepționate 19 mandate de executare cu suma creanței de 3,1 mil. lei, dintre care 7 mandate au fost executate integral în sumă de 341,5 mii lei și parțial au fost încasate 106,1 mii lei.
La fel, în perioada anului 2022 au fost recepționate 25 solicitări de recuperare a creanțelor de la statele străine și 6 solicitări în primele 3 luni ale anului 2023. La situația de 31 martie 2023, este declanșată procedura de executare silită față de 78 debitori, conform solicitărilor recepționate de la statele străine.
În parte ce ține de conlucrarea cu executorii judecătorești, în cauzele în care statul deține calitatea de creditor prin intermediul SFS pe parcursul anului 2022 au fost recepționate 50391 de încheieri ale executorilor judecătorești, inclusiv 6 aferente contribuabililor mari, iar în primele 3 luni ale anului 2023 – 8933 încheieri, inclusiv 2 vizează contribuabilii mari.
Suplimentar la atribuțiile prevăzute de legislația fiscală, SFS percepe, în modul stabilit de executare silită a obligației fiscale neonorate în termen, împrumuturile interne și externe cu destinație specială acordate agenților economici prin intermediul Ministerului Finanțelor, dobânzile aferente acestora.
Astfel, pe parcursul anului 2022, urmare a aplicării măsurilor de executare silită, au fost încasate mijloace bănești în contul stingerii datoriilor cu termen expirat în sumă totală de 6,9 mil. lei și 15,9 mii euro în cazul a 12 debitori. Pe parcursul trimestrului I/2023, urmare a aplicării măsurilor de executare silită, au fost încasate mijloace bănești în contul stingerii datoriilor cu termen expirat în sumă totală de 14,9 mil. lei și 40,4 mii dolari SUA.
Totodată, autoritatea fiscală deține calitatea de creditor în cadrul proceselor de insolvabilitate în partea recuperării obligațiilor fiscale restante și asigură reprezentarea în instanțele de judecată și în cadrul Adunărilor creditorilor/ședințele comitetului creditorilor pentru recuperarea creanțelor fiscale validate în 2716 dosare ale întreprinderilor aflate în procedura de insolvabilitate.