Serviciul Vamal a aprobat Metodologia privind prelevarea probelor și mostrelor de mărfuri
10.01.2024

În situația în care Serviciul Vamal (SV) a prelevat probe pentru analiză sau pentru o verificare mai amănunțită, acesta acordă liberul de vamă pentru mărfurile în cauză, fără a aștepta rezultatul analizei sau verificării, cu excepția cazului în care există alte motive pentru a nu se proceda astfel și cu condiția ca, în cazul nașterii sau posibilității nașterii unei datorii vamale, cuantumul drepturilor corespunzătoare să fi fost în prealabil încasat sau garantat.

 

Servicul Vamal a publicat în MO Metodologia privind prelevarea probelor și mostrelor de mărfuri şi transmiterea acestora pentru expertiză/încercări de laborator. Aceasta a fost aprobată prin Ordinul nr. 535-O al autorității și vine să reglementeze aplicarea prevederilor Codului Vamal (CV), care a intrat în vigore la 1 ianuarie 2024.

 

Metodologia stabilește că expetiza/încercarea mărfurilor în condiții de laborator se solicită în cazurile în care pentru constatarea indiciilor, descoperirea probelor materiale, elucidarea circumstanțelor contravenției vamale sau infracțiunii, precum şi altor aspecte apărute la efectuarea controlului vamal, sunt necesare examinări speciale. Menționăm, CV prevede că termenul de efectuare a controlului vamal nu include timpul necesar efectuării încercărilor, iar rezultatele acestora servesc temei pentru întreprinderea acțiunilor de regularizare. Totodată, cheltuielile suportate în legătură cu antrenarea specialiștilor și a experților din inițiativa Serviciului Vamal urmează a fi acoperite de autoritatea vamală.

 

Documetul aprobat de SV prevede modul de prelevare şi gestionare a probelor de mărfuri, procedura de transmitere şi recepționare a acestora, stabilește măsurile privind tehnica securităţii, codițiile în care prezența declarantului vamal este obligatorie în procesul de prelevare etc.

 

De asemenea, Metodologia conține procedura în cazul dezacordului cu rezultatele expertizei/ încercărilor de laborator, inclusiv de suportare a cheltuielilor/ compensării acestora de către părțile implicate.

 

Prevederile documentului au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.