CAS18-AN: termenul de prezentare expiră la 15 ianuarie
10.01.2024

La 15 ianuarie expiră termenul-limită de prezentare a Dării de seamă privind calcularea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii şi evidenţa nominală a asiguraților în sistemul public de asigurări sociale (forma CAS18-AN).

 

Reiterăm, prin Legea nr. 356/2022 în Codul fiscal a fost operate modificarea potrivit căreia, începând cu 1 ianuarie 2023, subiecți ai prezentării dărilor de seamă cu utilizarea obligatorie a metodelor automatizate de raportare electronică devin toți contribuabilii, cu excepția persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător pentru care prezentarea dărilor de seamă în format electronic nu este obligatorie.

 

Astfel, pentru perioada fiscală 2023 forma CAS18-AN urmează a fi prezentată cu utilizarea metodelor electronice de raportare și de către fondatorii întreprinderilor individuale și ai gospodărilor țărănești (de fermier), precum și de către persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal, indiferent de numărul de salariați.

 

Contribuabilii care nu au persoane angajate şi pe parcursul anului 2023 nu au declarat contribuţii de asigurări sociale pentru fondatori prin intermediul Formei IPC21, au obligaţia să declare pentru anul precedent contribuţiile în sumă fixă aferente fondatorilor, prezentând Serviciului Fiscal de Stat Forma CAS18-AN.

 

Menționăm, în cazul în care în anul de gestiune persoana fizică nu are obligația de calculare a contribuțiilor de asigurări sociale (este salariat al altei entități; este pensionar sau persoană cu dizabilități; nu a avut achitate plăți din care urmau a fi calculate contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii), prezentarea CAS18-AN nu este obligatorie.

 

Recomandăm să luați act și de cuantumul contribuțiilor asigurării sociale de stat obligatorii pe anul 2024.