AIPA va ține Lista de interdicție a subiecților subvenționării
11.01.2024

Agenţia de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) va implementa prevederile Regulamentului privind procedura de introducere și, după caz, de excludere a subiecților subvenționării în/din Lista de interdicție. Documentul a fost aprobat de Guvern în cadrul ședinței de ieri, 10 ianuarie.

 

Amintim, potrivit Legii nr.71/2023, Lista de interdicţie a subiecților subvenționării cuprinde informaţii despre subiecții subvenționării care, în procedura de acordare a subvenției, au săvârșit contravenții sau infracțiuni constatate printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă a instanței de judecată sau care au contribuit la emiterea unui act administrativ favorabil ilegal sau la încheierea unui contract administrativ de subvenționare ilegal.

 

Regulamentul stabilește că, temeiuri pentru introducerea în respectiva Listă pe un termen de 5 ani vor deveni actul prin care se constată o contravenție; hotărârea definitivă și irevocabilă a instanței de judecată; decizia de retragere a actului administrativ favorabil ilegal de acordare a subvenției și contractul administrativ de subvenționare ilegal.

 

Totodată, persoana poate fi exclusă din Listă înainte de expirarea termenului stabilit, dacă va fi emisă o decizie de revocare/retragere a actului administrativ favorabil ilegal de acordare a subvenției sau,  printr-o hotărâre definitivă a instanței de judecată, va fi anulată decizia AIPA de includere a subiectului în Listă. 

 

Conform Regulamentului, Lista de interdicție va fi publicată pe pagina AIPA.

 

Hotărârea aprobată de Executiv va intra în vigoare la data publicării în MO, fapt despre care vom informa utilizatorii.