Ministerul Finanțelor a aprobat noul Set metodologic privind elaborarea, aprobarea şi modificarea bugetului
11.01.2024

Autoritățile publice centrale și locale urmează să asigure realizarea conformă și în termen a activităților de care sunt responsabile și, după caz, să ajusteze actele normative ce țin de elaborarea, aprobarea și modificarea bugetelor APC și APL conform prevederilor noului Set metodologic, aprobat de Ministerul Finanțelor prin Ordinul nr.124/2023.

 

Documentul este publicat ieri, 10 ianuarie 2024, în MO și a intrat în vigoare. Totodată, prin Ordinul MF nr.123/2023 a fost abrogat Ordinul MF nr.209/2015.

 

Ca și documentul precedent, domeniu de aplicare al Setului are un caracter cuprinzător şi stabileşte reglementări metodologice generale pentru elaborarea, aprobarea și modificarea tuturor bugetelor componente ale bugetului public naţional: bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, fondurile de asigurare odligatorie de asistență medicală și bugetele locale. 

 

Noul Set modifică unele termene ce vizează procesul de elaborare, aprobare și modificare a bugetelor, fiind revizuite și unele autorități responsabile de acțiunile stabilite, beneficiarii acestora, precum și lista activităților. Ca exemplu, compartimentul Analiza priorităţilor de politici şi determinarea limitelor de cheltuieli este completată cu două acțiuni, care vor anticipa activitate propriu zisă – elaborarea, până la 20 ianuarie, a listei de priorități pe termen mediu (responsabili – Cancelaria de Stat și APC de specialitate) și validarea respectivei liste, până la 31 ianuarie, de către Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică.

 

Alte modificări pot fi consultate în MO nr. 5-8 din anul curent.