Horticultura: cum să reducem dependența de importuri
12.01.2024

Dezvoltarea sectorului horticol trebuie să contribuie la reducerea dependenței de importurile produselor horticole, majorând producția internă și asigurând securitatea alimentară a țării, prevede proiectul legii horticulturii, examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 9 ianuarie 2024.

 

Documentul a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și stabilește modul de implementare a politicii de stat în sectorul horticol, de finanțare a acestuia, de supraveghere și asigurare a controlului de stat în domeniu etc.

 

Potrivit proiectului, în Republica Moldova urmează a fi creat Oficiul Horticol care, de rând cu elaborarea propunerilor de reglementare a sectorului, va asigura promovarea produselor vizate pe pieța internă și externă, va evalua potențialul de producere (inclusiv înființarea și defrișarea plantațiilor horticole), accesarea finanțării în scopul dezvoltării sectorului (donații și împrumuturi) etc.

 

O dată la 10 ani este propusă efectuarea recensământului agricol general și formarea cadastrului plantațiilor multianuale pe toate suprafețele și indiferent de forma de proprietate sau de organizare juridică, fiind acoperite plantațiile pomicole, legumicole, de arbuști fructiferi și nuciferi, plante aromatice și medicinale etc., începând cu gospodăriile auxiliare ale familiilor și întovărășirile pomicole până la asociațiile producătorilor agricoli.

 

Urmează a fi stabilite și norme metodologice care, fiind implementate, vor asigura un volum mai mare de producție și de calitate superioară. La elaborarea normelor se va ține cont de amplasarea geografică a plantațiilor, tradițiile locale, tendințele piețelor, dar și de condițiile climatice și pedologice.

 

Supravegherea și controlul de stat la toate etapele de producere, plasare pe piață, procesare, depozitare, comercializare etc. urmează a fi puse în sarcina ANSA.

 

Proiectul vine cu definirea sistemelor de producere, direcțiilor de valorificare a produselor, clasificarea acestora etc. Sub incidența noii legi vor cădea sub-ramurile pomiculturii, legumiculturii, viticulturii și floricultura.

 

Cu detalii suplimentare vom reveni pe măsura promovării proiectului, deja propus pentru consultări publice.

 

Amintim, în anul 2020 prin Hotărârea Guvernului nr.840 a fost aprobat Programul de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2021-2025 și a Planul de acțiuni privind implementarea acestuia.