Identificarea și evidența mărfurilor în ZEL
16.01.2024

Desfășurarea unei activități într-o zonă liberă este condiționată de aprobarea prealabilă de către biroul vamal de supraveghere a zonei libere a evidenței mărfurilor care să permită acestuia să identifice mărfurile autohtone sau străine plasate sub regimul special de zonă liberă și să urmărească circulația și fluxul complet al mărfurilor de la introducerea și până la scoaterea acestora.

 

Serviciul Vamal a elaborat și propune pentru consultări publice proiectul ordinului, prin care urmează a fi aprobate normele tehnice de aprobare a evidenței mărfurilor și de înregistrare a depozitelor utilizate în ZEL, fiind stabilite obligațiile care revin operatorului în organizarea evidenței acestor mărfuri.

 

Totodată, având în vedere că Codul vamal nu conține norme ce stabilesc necesitatea declarării mărfurilor la intrare în ZEL, pentru asigurarea supravegherii vamale a mărfurilor din zonele libere este prevăzută necesitatea delimitării și înregistrării spațiilor și perimetrelor care vor fi utilitate pentru depozitarea respectivelor mărfuri.

 

Astfel, documentul vine cu reglementări ce vizează procedura și cerințele care urmează a fi îndeplinite pentru depozite, spații și perimetre amplaste în ZEL, ținând cont de faptul că mărfurile pot fi plasate sub diferite regimuri speciale (prelucrare, depozitare etc.)

 

Anexe la proiect sunt formularele ce urmează a fi perfectate atât de operatorii economici, cât și de Serviciul Vamal. Consultările publice vor dura până la 22 ianuarie. Propunerile părților interesate pot fi expediate la adresa persoanei responsabile pentru elaborarea documentului: murzaniova.olga(at)customs.gov.md sau la adresa: MD-2065, mun. Chișinău, str. Nicolae Starostenco, 30.