Certificarea specialiștilor în domeniul achizițiilor publice
17.01.2024

Sporirea nivelului de cunoștințe, aptitudini și competențe profesionale ale specialiștilor din cadrul autorităților/entităților contractante și furnizorilor de servicii de achiziție, responsabili de organizarea, desfășurarea procedurilor de achiziții publice/sectoriale și de atribuire a contractelor este obiectivul certificării în domeniu.

 

Acesta este stabilit în proiectul regulamentului privind certificarea specialiștilor în domeniul achizițiilor publice/sectoriale. Documentul urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern, proiectul căreia a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat.

 

Prevederile sunt elaborate de Ministerul Finanțelor și vor reglementa procedura de organizare a programului de instruire a specialiștilor și condițiile de admitere la program, de admitere și de susținere a examenului, în rezultatul căruia va fi atribuit certificatul de calificare în domeniul achizițiilor publice/sectoriale, dar și de suspendare sau retragere a acestuia.

 

Potrivit proiectului, programul de instruire urmează a fi elaborat și pus în aplicare de Agenția Achiziții Publice (AAP) și va fi organizat în trei etape. Fiecăruia dintre acestea va corespunde un grad diferit de competență profesională necesar pentru îndeplinirea responsabilităților asociate funcției ocupate: nivelul de bază, intermediar și avansat.

 

Evaluarea cunoștințelor acumulate de participanții la program pentru fiecare nivel va fi efectuată prin organizarea şi desfășurarea examenelor, fiind efectuată de Ministerul Finanțelor și AAP. Examenul va include proba scrisă (40% din subiectele evaluării vor viza aspecte teoretice și 60% – aspecte practice) și interviul, realizat conform planului de interviu prealabil întocmit de către Comisia de certificare.

 

Cu alte detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului. Pentru consultări publice acesta a fost propus la 16 ianuarie, opiniile persoanelor interesate fiind acceptate până la 30 ianuarie curent.