Precizarea indicatorilor de performanță a organelor de control și transferul termenului de prezentare a rapoartelor
19.01.2024

Termenul de publicare a informației trimestriale privind performanțele activității organului de control de stat asupra activității de întreprinzător în baza indicatorilor de performanță va fi transferat din prima decadă a lunilor aprilie, iulie, octombrie și ianuarie până la data de 10 a lunilor mai, august, noiembrie și februarie.

 

Hotărârea Guvernului nr. 1045 pentru modificarea HG nr.355/2020, aprobată în ședința Executivului din 21 decembrie 2023, a fost publicată în MO din 18 ianuarie. Potrivit acesteia, organele de control vizate au la dispoziție o lună pentru aprobarea Planurilor anuale de acțiuni pentru anul 2024 la nivel autoritate.

 

Intervențiile la Metodologia de stabilire a obiectivelor și indicatorilor de performanță a organelor de control de stat asupra activității de întreprinzător au drept scop, de rând cu schimbarea percepției asupra controalelor și diminuarea presiunii asupra mediului de afaceri, eficientizarea activității organelor de control pentru prevenirea încălcărilor, sporirea gradului de conformare a persoanelor supuse controlate. Pentru atingerea obiectivelor sunt stabiliți indicatori de performanță obiectivi, bine definiți și măsurabili.

 

Astfel, Metogologia a fost completată cu indicatorul Planificarea controalelor în baza analizei riscurilor și a controalelor combinate/comune, sunt prevăzute activități de dezvoltare profesională a corpului de inspector și indicarea gradului de conformare a persoanelor supuse controlului, alți indicatori, în funcție de organul de control și competențele acestuia, fiind revizuiți.

 

Totodată, rapoartele anuale de performață urmează a fi aprobate de ministerele de resort în subordinea cărora se află organele de control astfel, încât raportul autorității să poată fi prezentat până la 1 martie a anului următor celui de gestiune.