MAIA a aprobat cota asigurărilor subvenționate în agricultură
22.01.2024

Ținând cont de faptul că, în anul 2023, valoarea subvențiilor pentru asigurarea subvenționată autorizate spre plată a constituit 3,5% (circa 52,5 mil. lei) din mărimea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR), și în anul 2024 cota acestora este stabilită la nivel de 70% din valoarea primei de asigurare.

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a publicat în MO din 19 ianuarie Ordinul nr. 11/2024, prin care a fost aprobat cuantumul respectivei cote. Documentul a intrat în vigoare la data publicării.

 

Amintim, potrivit prevederilor Legii nr. 138/2020, cota subvenției de asigurare se stabilește în baza primelor de asigurare calculate conform condițiilor speciale de asigurare a riscurilor de producție în agricultură și constituie 70% din valoarea acestora cu condiția că, valoarea cumulată a subvențiilor pentru asigurarea subvenționată autorizate spre plată în anul anterior încheierii contractului de asigurare constituia până la 6% din mărimea FNDAMR.

 

Același act normative prevede că, nu mai târziu de 15 ianuarie, MAIA urmează să stabilească cota subvenției primei de asigurare pentru anul calendaristic în curs.

 

Menționăm, prin Legea bugetului de stat pentru anul 2024 pentru FNDAMR au fost aprobate alocaţii în sumă de 1,6 mld. lei, cu 100 mil. lei mai mult decât în anul precedent.