Formularul chitanței de achitare a contravenției constatate de SV, în vigoare
22.01.2024

Începând cu 19 ianuarie 2024, Serviciu Vamal, la încasarea amenzii la locul constatării contravenției la punctele de trecere a frontierei de stat, va utiliza formularul chitanței aprobate prin Ordinul nr. 09-O, publicat în MO. Aceasta reprezintă un document primar de strictă evidență care confirmă achitarea amenzii și exclude întocmirea procesului-verbal cu privire la contravenție. Respectiva chitanță va fi eliberată în cazul în care persoana în a cărei privință a fost constatată contravenția recunoaște faptul, acceptă și achită sancțiunea aplicată sub formă de amendă.

 

Amintim, prin Hotărârea Guvernului nr.1052/2023 Nomenclatorul formularelor de documente primare cu regim special ale Serviciului Vamal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 294/19981 a fost completat cu chitanţă de încasare a amenzii la locul constatării contravenţiei.

 

Tot în anul precedent art.446 din Codul Contravențional (în continuare – CC) a fost completat cu lit. e), potrivit căreia nu se încheie proces-verbal cu privire la contravenție în cazul contravențiilor constatate la punctele de trecere a frontierei de stat, dacă persoana în a cărei privinţă a fost pornit procesul contravențional recunoaște contravenția săvârșită și acceptă sancțiunea sub formă de amendă stabilită de agentul constatator, cu eliberarea chitanței de încasare a amenzii. Totodată, art.447 al CC stabilește și faptul că chitanța este un document de strictă evidenţă, iar modul de evidenţă, păstrare şi eliberare a acesteia de către agenţii constatatori se stabileşte printr-un regulament aprobat de Guvern.

 

Astfel, introducerea chitanței în nomenclatorul formularelor de documente primare cu regim special ale Serviciului Vamal va asigura reducerea complexității procesului contravențional și a numărului de acte procedurale întocmite; va exclude acțiunile de executare silită și cazurile de neachitare a amenzilor și stingerea prin prescripție a acestora; va reduce timpul de documentare a cazului contravențional etc.

 

Precizăm, de competența Serviciului Vamal ține și constatarea și sancționarea contravențiilor vamale prevăzute de Codul contavențional (art.287, 2871, 2872, precum și 79 al. (3)).

____________________________________

1 Hotărârea Guvernului nr. 294/1998 cu privire la executarea Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr.406-II din 23 decembrie 1997 privind unele măsuri de asigurare a disciplinei financiare.