Forma TRN 21 va fi modificată
23.01.2024

În col. 3 a Dării de seamă pe taxele pentru resursele naturale şi a Instrucțiunii privind modul de completare şi de prezentare a acesteia, aprobate prin Ordinul SFS nr. 376/2020, se va indica  codul localității unde sunt amplasate resursele naturale, conform Clasificatorului unităților administrativ-teritoriale al Republicii Moldova (CUATM). Reiterăm, în formularul TRN 21 în vigoare se indică codul localităţii unde este înregistrată reşedinţa de bază a contribuabilului.

 

Prevederea este inclusă în proiectul de ordin elaborat de autoritatea fiscal în scopul aducerii în concordanță a actului prenotat cu modificările operate prin Legea nr. 212/2023 la Codul fiscal (art.301 alin. (1)).

 

Aici recomandăm să examinați și articolul Achitarea taxei pentru resursele naturale în anul 2024.

 

Încă o modificare în forma Forma TRN 21, asupra căreia urmează să atragem atenția contribuabililor din sectorul extractiv, ține de reflectarea în Informația privind obligaţiile fiscale aferente taxelor pentru resursele naturale (tab. nr. 2 la formular) a volumului de nisip și argilă în tone și nu în m3.

 

Noile prevederi vor intra în vigoare la data publicării modificărilor în MO.

 

Totodată, reiterăm că, începând cu 1 ianuarie 2024, cota taxei în cazul materialelor de formare constituie 18 lei per unitatea de măsură, de rând cu alte taxe pentru extragerea mineralelor utile fiind majorată de trei ori comparativ cu cea stabilită pentru anul 2023.