Registrul de stat al actelor locale: accesarea rubricii „Impozite și taxe locale”
30.01.2024

Serviciul Fiscal de Stat informează că, în Registrul de stat al actelor locale de pe portalul guvernamental www.actelocale.gov.md a fost inclusă o rubrică nouă – „Impozite și taxe locale”, în care sunt plasate deciziile autorităților administrației publice locale (AAPL) cu privire la stabilirea, modificarea, anularea cotelor impozitelor și taxelor locale.
 

Rubrica a fost instituită pentru a a simplifica accesarea acesteia de către contribuabili, precum și pentru a facilita accesul la informația aferentă deciziilor AAPL ce vizează cotele impozitelor și taxelor locale.
 

Respectivele decizii ale consiliilor locale pot fi vizualizate:

1. La accesarea site-ului  www.actelocale.gov.md

 

2. Compartimentul „Decizii”:

 

3. Selectarea din rubrica „APL” a denumirii autorității administrației publice locale, iar din rubrica „Domeniul de activitate” a categoriei „Impozite și taxe locale”:

 

 

SFS reiterează că, potrivit prevederilor titlurilor VI și VII din Codul fiscal, precum și ale Legii nr. 1056/2000 pentru punerea în aplicare a titlului VI din Codul fiscal, cotele concrete ale impozitului pe bunurile imobiliare, impozitului funciar și taxelor locale se stabilesc anual de către autoritățile reprezentative și deliberative ale APL.
 

Totodată, conform normelor statuate de art. 101 din Legea nr. 436/2006 privind administrația publică locală, AAPL sunt obligate să includă actele acestora, în conformitate cu această Lege și Legea nr. 317/2003 privind actele normative ale Guvernului și ale altor autorități ale administrației publice centrale și locale, în Registrul de stat al actelor locale. Deciziile cu caracter normativ intră în vigoare la data includerii lor în respectivul Registrul sau la data indicată în textul deciziei, care nu poate preceda data includerii acesteia în Registrul.
 

Autoritatea fiscală informează și despre posibilitatea de a consulta pe pagina-web a SFS deciziile privind cotele impozitelor și taxelor locale aprobate de către APL. Informația respectivă poate fi găsită în meniul Legislație, pagina „Acte emise de către AAPL”. Pentru comoditatea utilizatorilor, deciziile necesare pot fi identificate prin aplicarea filtrelor precum: Direcția deservire fiscală (DDF), Raioane, Localitatea, Anul. În context, este de menționat că, responsabilitatea aferent legalității și temeinicii deciziilor adoptate și publicate revine APL.